USUSRET BERBI GROŽĐA Ostane li ovako bit će ovo odlična i – ranija berba!

– Prije tri tjedna mislili smo da je gotovo, da neće biti treće rezidbe vrhova, kaže Josip Turk mlađi iz Vučetinca

Josipa Turka mlađeg iz Vučetinca zatekli smo kako orezuje najveći obiteljski vinograd na padinama iznad SRC-a Rogoznica. Vinograd muškata žutog, sauvignona, graševine i pušipela prostire se na gotovo dva hektara. Najmlađi je to vinograd obitelji Turk koja ima vinariju i bavi se seoskim turizmom. Bio je 10. kolovoza!

– Da, datum je malo visoki. Ovo je sve na jedan locen i mičemo zaperke, vrhove. No, ne valja skinuti previše zelene mase zbog prihrane, a i zaštite bobica od sunca. Inače smo rezali dva puta godišnje. No, ove godine smo prihranili stajskim gnojem i očito smo jako dobro pogodili. Prije tri tjedna mislili smo da je gotovo, da neće biti treće rezidbe vrhova. I onda smo ostali “paf” kad smo vidjeli kako se razvija stvar – ispričao nam je Josip Turk. 

iječ po riječ došli smo do onog najvažnijeg. Ove će godine, naime, vinogradari još ranije ubrati rane sorte. 

A pušipel?

– Nama će gotovo pa sigurno ranije ići rane sorte zweigelt i pinoti. Pinot sivi je već počeo dobivati šare. I muškat žuti ih je dostignuo, nikad nije toliko uranio. Grozd mu je razvijen, punašan. Ako ovako ostane, uz toliki fond sunčanih sati i rijetke kiše, nećemo brati između 10. i 15. rujna, već između 5. i 10. rujna. Za sobom to će povući i sorte koje dolaze poslije – kaže. 

Ne smatra da je ovo, barem na mikrolokaciji na kojoj se obitelj bavi vinogradarstvom, bilo (pre)sušno razdoblje. Iako su očekivali da će trebati, nisu trebali zalijevati mlado trsje. 

– Bit će ovo zasigurno zdravo grožđe s dosta šećera, solidnih količina. Sprema nam se dobra berba, definitivno bolja nego lani – kaže Josip Turk. 

Zastali smo i kod pušipela čiji grozdovi dominiraju vinogradom. Zdrav je i standardno rodan. Kad dođe tren za njegovu redovnu berbu, krajem rujna, odlučit će što s njime ove godine, ima li potencijala za predikatno vino i slično…

– No, jedna kiša ili solika mogu promijeniti sve planove. Nadamo se da će ostati kako jest i imat ćemo vrhunsku kvalitetu. Samo da ne dođe tuča – kazao nam je za kraj Josip Turk i vratio se trećoj rezidbi vinograda. 

ŠTO KAŽE STRUKA? Samo da ne bude leda!

Mr. sc. Milorad Šubić, dipl. ing. agr., potvrdio nam je 9. kolovoza da su “rane epohe” počele dozrijevati zbog, kaže, suša i iznadprosječne temperature.

– Počelo je šaranje, tj. promjena boje kožice boba. Naročito je to vidljivo kod sorti tamnih kožica, kod pinota sivog i crnog te merlota – kaže magistar Šubić.

Dodaje da obično prvo kreću berbe muškat otonela i rizvanca. Potom idu rane epohe koje će ove godine biti brane već između 7. i 15. rujna: pinoti, sauvignon, muškat žuti i traminac. 

– Šećere pratimo zadnji tjedan u kolovozu, a i kiseline. Zdravstveno stanje grožđa je manje-više dobro. Imali smo samo osam aplikacija, što je ispod prosjeka. Jedino se nadam da neće biti leda! – kaže Šubić 

Najavljuje “Dan vinograda – prije berbe grožđa” za petak, 2. rujna, u vinogradu Agro Novinščaka na Trnovčaku. Posjetitelji će dobiti stručan osvrt na sezonu i čuti o pripremama za berbu.

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.512
objavio: Izak Vrtarić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content