Općina je naslijedila pištolj, traktor, Mercedes, šumu i dug!

Dana 13. srpnja 2022. godine u Domu mladeži u Lopatincu održana je 8. sjednica Općinskog vijeća, a većina točaka dnevnog reda odnosila se na prodaju naslijeđenih nekretnina i zemljišta. Podsjetimo, prema Zakonu o nasljeđivanju, smrću ostavitelja koji nema nasljednika ili se nasljednici odreknu ostavine, ona prelazi u ruke općine ili grada, te time dobivaju jednak položaj kao da su ostaviteljevi nasljednici, čega se oni ne mogu odreći.

Na taj je način Općina Sveti Juraj postala nasljednik triju parcela s pripadajućom nekretninom koja su odlukom Općinskog vijeća stavljena na prodaju. Posebno zanimljiva ostavština je ona kojoj je Općina naslijedila.

O njima je općinskim vijećnicima govorio načelnik A. Nagrajsalović.

– Naslijedili smo Mercedes A klase (2000. g.), traktor (IMT 1968. g.), pištolj i dvije šume. E sada, govorimo ˈnaslijedili smoˈ, no zapravo nismo ostavštinu dobili besplatno. Radi se o tome da je pokojnik ostavio dugove prema bankama, a nasljednici su se odrekli ostavštine jer su dugovanja veća od vrijednosti imovine. Time smo prema Zakonu mi dužni riješiti dug pokojnika, a ostavština ostaje nama. Dali smo procijeniti sve pokretnina i nekretnina i onolika kolika je procjena, toliko ćemo dati banci za pokrivanje duga. Predlažem da se to da na prodaju. Nažalost, stvari koje naslijeđujemo zemljišta su koja nitko ne želi, rekao je načelnik.

Pravni problemi dogodili su se i oko zemlje oko DVD-a Brezje.

– O ovoj smo temi već bili raspravljali. DVD Brezje predao je zahtjev za građevinskom dozvolom. Postoji komadić zemlje koji im je Općina željela pokloniti i da je odluka donesena. Nažalost, u gruntovnici je to odbijeno. Rekli su nam da mi to njima ne možemo pokloniti, već da im možemo isključivo prodati. Prema procjeni, oni nama moraju platit oko 9200,00 kuna da bi ona mogli formirati jednu zajedničku česticu. Njihova je namjera proširiti površinu kako bi dobili mjesto za izgradnju garaže. Nažalost, te čestice u obliku trokuta dugo nitko nije rješavao i njihov je status nejasan zbog cijepanja koje se dogodilo zbog postavljanja prometnice.

Općina je naslijedila još dva zemljišta. Jedno se nalazi u Vučetincu i ima ljetnu kuhinju, wc te garažu, a drugo je u Pleškovcu. O kupoprodajnim cijenama zemljišta moguće je raspitati se u uredu Općine.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila: Blanka Lozić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content