Širi se gospodarska zona u Brezju

Dana 13. srpnja 2022. godine u Domu mladeži u Lopatincu održana je 8. sjednica Općinskog vijeća. Od devet točaka dnevnog reda, najvažnija je bila ona o III. Ciljanim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Sveti Juraj na Bregu.

Točku je pojasnio načelnik Anđelko Nagrajsalović.

– Prvenstveno, radi se o širenju gospodarske zone u Brezju. Zona ima deset parcela i od tih deset, devet ih je zauzeto. Na jednoj tvrtka Panex-AGM gradi prodajni i servisni centar. Ideja je da se zona proširi i s druge strane ceste, prema državnoj cesti u smjeru Šenkovca. Parcele bi se formirale na način da svaka ima prilazni put s sporedne ceste u odnosu na onu glavnu, državnu. Tako ne bi morali otvarati novu prometnicu već je prilaz s one postojeće. Radi se zasad samo o pripremi i ideji kako bismo poduzetnicima zainteresiranim za kupnju parcela to i ponudili. Prije izvedbe, Općina želi otkupiti ta zemljišta kako bi poduzetnici i investitori razgovarali s Općinom, a ne privatnim vlasnicima. Ta ideja postoji zbog sljedećeg. Kada poduzetnik dođe i razgovara s vlasnicima parcela, svi oni za svoju zemlju žele različite cijene kvadrata. Većina ih se držala one cijele od 10 eura po kvadratu, no ima i onih koji su za njega tražili 25 eura.

Pitanje je postavila vijećnica Dragica Vugrinec.

– Kada razgovaramo o formiranju čestica i izmjeni prostornog plana, zanima me može li se čestica 4109 Lopatinec. To je ona čestica koja graniči s Općinom Gornji Mihaljevec na kojoj mladi bračni par želi graditi kuću. Ne vidim razloga zašto se ta zadnja čestica ne bi stavila u građevinsko područje. Ne vidim kako se to u Zavodu ne može dogovoriti. Što se tiče Amadeusa, trebalo bi napraviti parkiralište. Ima logike da se taj dio čestice iza kluba pretvori u građevinski dio kako bi si napravili vlastito parkiralište, budući da se redovito događa da su automobili posjetitelja ugostiteljskog objekta parkirani duž ceste i onemogućavaju sigurno prometovanje. Također, ima slučaj čestice koja se ne može cijela pretvoriti u građevinsku zbog dubine.

Odgovorio joj je načelnik.
– Na toj je parceli već bilo izgrađeno parkiralište, no oni su to sanirali. Kad završimo izmjenu Prostornog plana idemo u redovnu izmjenu Prostornog plana i onda ćemo rješavati te slučajeve o kojima govorite, a koji su već stavljeni u prijedloge. Ovo u vezi širenja gospodarske zone trenutno je prioritet jer smo puni. Mi ćemo se potruditi, poslati i agitirati na Zavodu da nađemo rješenje za slučajeve o kojima govorite, no ne možemo sa sigurnošću reći da će Zavod to i dozvoliti. Mi na to ne možemo utjecati.
Načelniku je opet replicirala vijećnica Vugrinec.
– Nije baš tako. Otvaramo novu građevinsku zonu za investitora koji do sad nije bio aktualan u našoj općini, a ljudima koji godinama žive ovdje i plaćaju poreze stopiramo gradnju. Nije mi to pravo. Shvaćam o poteškoćama o kojima pričate i slažem se. O parcelama o kojima govorimo samo su polovično u građevinskoj zoni, a drugi dio parcela često nije. Ja ću se potruditi otići na Zavod i pitati koje su mogućnosti, rekla je D. Vugrinec.
Rasprava nije završila konsenzusom, a konačno rješenje bit će poznato tek u naredno vrijeme.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila: Blanka Lozićaktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content