90 godina DVD-a Lopatinec

Sve je započelo s drvenim spremištem

Dana 2. srpnja 2022. godine ispred Doma kulture Jurice Muraia u Lopatincu održana je svečana sjednica članova DVD-a Lopatinec povodom 90. obljetnice njihova postojanja. Već dugi niz godina DVD Lopatinec okuplja vatrogasce iz čak pet sela s područja općine Sveti Juraj na Bregu.

Odazvali su se predstavnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Aleksandar Karlovčec, predstavnik Vatrogasne zajednice Općine Sveti Juraj na Bregu Nikola Babić i sam načelnik općine Anđelko Nagrajsalović te predsjednik općinskog vijeća Anđelko Kovačić.

U goste su došli i vatrogasci DVD-a Vođinci iz Slavonije koje s DVD-om Lopatinec veže duga suradnja i prijateljstvo.

Program je vodila općinska vijećnica Maja Bistrović.

– DVD Lopatinec osnovan je 1932. godine. Prema brižno čuvanim dokumentima, lokacija prvog drvenog spremišta nalazila se pored župnog dvora. Društvo je opremu nabavljalo prema financijskim mogućnostima onog vremena. Tako je 1934. godine nabavljena prva ručna štrcaljka, a 1954. kupljen je novi agregat. Tek 1956. započeta je gradnja postojećeg vatrogasnog doma na čelu s Ivanom Perkom i Ivanom Domjanićem. Tek 1998. godine započelo je uvježbavanje vatrogasce mladeži. Odtada je društvo aktivno sudjelovalo u svim segmentima vatrogastva.

Za pozornicom je govorio i sam načelnik.

– Suradnja DVD-a Lopatinec s drugim društvima s poručja općine na dobroj je razini. Potpomažemo jedni druge i na tome vam zahvaljujem. Želim govoriti o zgradi DVD-a kojem je vrijeme da se obnovi. Na prvom natječaju projekt nije prošao, no presudili su subjektivni kriteriji ocjenjivanja na koje nismo mogli utjecati. Unatoč tome, vjerujem da ćemo na novom natječaju dobiti projekt. Dokumentacija i projekt su gotovi, no u svakom slučaju, Općina će se potruditi da taj natječaj prođe i da do sljedeće obljetnice imati novo spremište, reklao je A. Nagrajsalović.

Obljetnicu je obogatio mješoviti pjevački zbor Župe Sveti Juraj na Bregu, a za nastavak dobrog raspoloženja bio je zaslužan Rangers Band.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila: Blanka Lozić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content