MATEMATIKA Državno natjecanje, olimpijada, Mat liga, Mathema, međudržavna i državna predavanja, eTwinning projekt, Klokan, međuškolska suradnja, Večer matematike…

Nastavna godina 2021./2022. koja je za nama bila je puna matematičkih aktivnosti u Svetom Jurju na Bregu.

U utorak 21. lipnja završena je nastavna godina 2021./2022. Od prvog dana brojne matematičke aktivnost održavane su u osnovnoj školi u Pleškovcu, a one još nisu završene jer se početkom srpnja održava 9. kongres nastavnika matematike Republike Hrvatske u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Agencije za odgoj i obrazovanje te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Donosimo matematički sažetak od rujna prošle godine do srpnja ove godine.

ŽUPANIJSKI SKUP

U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu prvog dana školske godine 2021./2022. održan je Županijski stručni skup učitelja matematike Međimurske županije. Učitelj izvrsni savjetnik Željko Kraljić imao je predavanje o Napredovanju učitelja u osnovnoj školi. Drugi dio skupa bio je posvećen Svetom Jurju na Bregu s namjerom da sudionici upoznaju briježni dio Međimurja. U župnoj Crkvi matematičarima je bogatu povijest i sadašnjost Crkve ispričao župnik Ivica Puškadija, u prostorijama Općine načelnik Anđelko Nagrajsalović govorio je o aktualnostima u radu, u Dječjem vrtiću Jurovska pčelica dočekala ih je ravnateljica Romana Žižek te odgojiteljice koje su s djecom odigrale igru protiv matematičara, a u Kreativno – edukativnom centru Murai Filip Živaljić predstavio je njihove aktivnosti.

SVJETSKI DAN TABLICE MNOŽENJA

U petak 2. listopada 2021. u školi su obilježili Svjetski dan tablice množenja. Ovaj matematički događaj održao se u 5 643 škole diljem svijeta, a kod nas u Hrvatskoj je sudjelovalo 70 škola među kojima i naša u Pleškovcu. U matičnoj i područnoj školi zadatke je rješavalo 212 učenika, a među njima njih 133 je dobilo MT Expert Certificate. Oni su sve postavljene zadatke riješili bez pogreške.

MAT LIGA

Ljubitelji matematike okupili su se 7. listopada 2021. na natjecanju MAT lige.  Sveukupno je sudjelovalo 229 škola, 122 grada i 4190 učenika. Iz škole u Pleškovcu prijavilo se 14 učenika koji su sudjelovali u timovima. To su: Ivana Horvat, Paula Dominić, Mia Perko, Klara Miljenčić (5. razred), Vito Novak, Lovro Levačić, Jan Tkalčec, Leon Herman (6.razred), Noa Kovačić, Krsto Dominić, Lovro Hoblaj,  David Novak (7. razred), David Jambrošić i Leon Bistrović (8.razred). Njihova mentorica je učiteljica Anita Horvat. Najbolji rezultat postigle su učenice Klara Miljenčić i Mia Perko (5.razred) koje su bile 8. od 358 parova ukupno u petim razredima. Zatim David Jambrošić i Leon Bistrović (8.razred), 21. mjesto, te ostali parovi od 46, 53., 54. 105. mjesto.

MATHEMA

Udruga mladih koprivničkih matematičara osnovana je 2015. godine te kao cilj postavlja promicanje znanosti te poticanje djece na učenje i bavljenje znanošću. Ove godine je škola iz Pleškovca prvi puta sudjelovala na ekipnom natjecanju, u suradnji s OŠ Selnicom. Ekipa se sastojala od tri člana, prvi član bio je učenik Karlo Vinko, iz OŠ Selnica, a druga dva člana bili su David Jambrošić i Lucija Trupković, iz OŠ Sveti Juraj na Bregu. Tako da su i mentorice bile Alenka Debelec, iz OŠ Selnica i Anita Horvat, OŠ Sveti Juraj na Bregu. Učnici su nakon prve faze bili 10. i  za jedno mjesto propustili sudjelovanje u drugoj fazi, gdje je bilo pozvano prvih 9 ekipa. Ali iskustvo u našoj školi i u školi u Selnici bilo je lijepo i korisno, ne samo zbog razmjene matematičkog znanja i vještina, već i zbog zajedničkog druženja i upoznavanja.

MEĐUŠKOLSKA SURADNJA

Poticajno okruženje za učenje učenicima mogu biti sami učenici suradnjom. Učenici šestih razreda OŠ Mursko Središće crtali su radove u pravokutnom koordinatnom sustavu u ravnini koji su poslani u OŠ Sveti Juraj na Bregu i obrnuto. Od početka do kraja suradnje učenici su bili izrazito motivirani i nastojali su napraviti što kvalitetnije radove jer su znali da će dio radova biti izloženi u partnerskoj školi.

PREDAVANJA NA MEĐUDRŽAVNOM SKUPU U LJUBLJANI I DRŽAVNIM SKUPOVIMA U PULI I ZAGREBU

U četvrtak 18. studenoga 2021.  održana je VI. on-line međunarodna stručna konferencija za učitelje i odgojitelje s temom Poticajno okruženje za učenje. Domaćin stručnog skupa bili su organizatori iz Ljubljane, a sudionici su bili iz SAD-a, Nizozemske, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Matematičku suradnju predstavili su Ružica Pahor iz OŠ Mursko Središće i Željko Kraljić iz OŠ Sveti Juraj na Bregu. Učenici šestih razreda ovih škola ostvarili su suradnju izradom radova u temi Pravokutni koordinatni sustav u ravnini. Škola u Pleškovcu poznata je po brojnim geometrijskim modelima te je još predstavljena tema međurazredne suradnje petih i šestih razreda crtanjem Eulerova pravca.

Tjedan dana prije održan je državni skup u Puli koji je okupio tisuću sudionika. To je bio 12. stručno-metodički skup s temom Nastava matematike – jučer, danas, sutra. Učitelj matematike Željko Kraljić je na ovom skupu imao predavanje na temu Ocjene iz matematike pri prijelazu iz razredne u predmetnu nastavu i iz osnovne u srednju školu.

5. i 6. srpnja ove godine u Zagrebu će se održati 9. kongres nastavnika matematike Republike Hrvatske u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Agencije za odgoj i obrazovanje te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Predavač na ovome skupu bit će Željko Kraljić s temom Smislenost rezultata u računanju s razlomcima. Skup će okupiti 600 sudionika.

 VEČER MATEMATIKE

Kao i prošlih godina održana je Večer matematike u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u četvrtak, 2. prosinca 2021. Obzirom na situaciju s pandemijom projekt se proveo prema epidemiološkim mjerama i uputama koje su bile na snazi. Materijali su se prilagodili i koristili u manjim skupinama ili individualno te su dodani online materijale.

ETWINNING PROJEKT MATEMATIČKE VIDEO MINIJATURE

Dio učenika šestih razreda sudjeluje u eTwinning projektu Matematičke video minijature. Prvi puta su se susreli s ovakvim načinom rada pa se krenulo korak po korak. Najprije su upoznali web stranicu etwinning.net te koji su sadržaji vezani uz njihov projekt Matematičke video minijature. Tijekom izrade loga ovog projekta dva rada su predložena iz škole. Učenici su krajem studenog sudjelovali na zajedničkoj online edukaciji preko Google Meeta. Kako su tijekom prvog polugodišta radili na skupu Cijelih brojeva u dogovoru s partnerima projekta dogovoreno je da to bude prva tema snimanja koje je odrađeno i prvi radni materijali su spremni. Video se radio u Movie Makeru, a glazba u Vidmore Video Converteru.

U petak 22. travnja u Tehničkoj školi Čakovec je održana radionica eTwinning projekta Matematičke video minijature. Sudjelovalo je 17 učenika iz dviju osnovnih škola, III. OŠ Čakovec i OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, te iz škole domaćina, Tehničke škole Čakovec, uz vodstvo mentora Sanje Loparić, Ksenije Gačal i Željka Kraljića. Tom prigodom imali su priliku vidjeti puno zanimljivih video uradaka učenika, urediti ih, te su sve zajedno skupili i izradili YouTube kanal.

Suradnici iz Osnovnih škola OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, III. osnovne škola Čakovec i OŠ Osman Nakaš iz Sarajeva održali su u četvrtak 26. svibnja jednosatnu videokonferenciju učenika. Na njoj su učenici prezentirali što su radili u projektu, predstavljen je Youtube kanal projekta, odigrali su Kahoot kviz i popunili evaluaciju. Atmosfera je bila odlična. Iz škole u Pleškovcu u projektu sudjeluje 11 učenika šestih razreda. U ovom projektu sudjeluje 251 učenik i 28 učitelja. Dogovorena je mogućnost da se partneri projekta nađu tijekom jeseni na otoku Rabu.

HUMANITARNA AKTIVNOST PETIH RAZREDA

Humanitarna grupa škole u više navrata je organizirala prodaju, a dio proizvoda napravili su učenici petih razreda pomoću matematičkih motiva. Oni su uoči Uskrsa ukrašavali limenke primjenjujući sadržaje o geometrijskim likovima i osnoj simetriji. Praktičan rad učenicima je bio zanimljiv, a proizvodi su uspješno prodani.

ŠKOLSKO I ŽUPANIJSKO NATJECANJE

Dan nakon Valentinova dobar dio učenika svoju ljubav iskazao je i prema matematici. Veseli odaziv od 43 učenika od četvrtog do osmog razreda. Na Županijsko natjecanje u Malu Suboticu 24. ožujka plasirali su se: 4. razred Lana Šoštarić, mentorica Jasmina Patafta te Luka Kos, mentorica Sanja Kovač, 5. razred Klara Miljančić, mentorica Ivana Kreminski, 6. razred Kyara Dunjko, Domagoj Šoštarić Filip Moharić i Dora Čonda, mentor Željko Kraljić, 7. razred Lovro Hoblaj, mentor Željko Kraljić te 8. razred David Jambrošić, mentorica Anita Horvat. Učenica 5. razreda Klara Miljančić postala je županijskom prvakinjom i plasirala se na Državno natjecanje iz matematike.

DRŽAVNO NATJECANJE I OLIMPIJADA

Na Državnom natjecanju iz matematike sudjelovala je Klara Miljančić, učenica 5. razreda. Ona je osvojila 16. mjesto u Vodicama na natjecanju koje je održano od 10. do 12. svibnja. Sudjelovala je i na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za kadete gdje je uspješno prošla prvi krug koji je održan 11. lipnja online. Drugo kolo održano je uživo 23. lipnja u uživo u Strojarskoj i prometnoj školi u Varaždinu.

KLOKAN BEZ GRANICA

Međunarodna udruga Klokan bez granica okuplja predstavnike više od 80 država svijeta. Međunarodno natjecanje Matematički klokan održano je 17. ožujka. Na konačnim ljestvicama poretka u tri kategorije su učenici iz Pleškovca. Nagrađuju se učenici koji su u najboljih 10 % po kategorijama. Najviše ih je nagrađenih u kategoriji Ecolier (4. i 5. razred), a to su Luka Kos, Klara Miljančić, Matej Jambrošić, Gabriel Šafarić, Karla Vrbanec, Lana Šoštarić i Dina Novak. U kategoriji Benjamin (6. i 7. razredi) nagrađeni su David Rodinger i David Oreški te u kategoriji Cadet (8. razred i 1. razred srednje škole) David Jambrošić i Leon Bistrović.

ČLANCI U METODIČKOM ČASOPISU MATEMATIKA I ŠKOLA

U metodičkom časopisu Matematika i škola popularnom MiŠ-u, objavljeni su radovi Željka Kraljića. U aktualnom lipanjskom broju objavljen je rad s temom MiŠ u nastavi matematike šestog i sedmog razreda. Uz rad objavljeno je više fotografija u matematičkom panoptikumu, a za ideje i fotografije velike pohvale zaslužila je učenica 6. c razreda Antonija Vinković. Tijekom godine još je objavljen rad s naslovom Koliko je 28 metara kvadratnih?

Čestitke svima na upornom i strpljivom radu, ljeto pred nama je za odmor, a od rujna krećemo u nove matematičke izazove.

preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio: Željko Kraljić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content