NUTRICIONISTICA MONIKA NOVAK Svaki obrok pomno je osmišljen, a zadovoljni su i oni izbirljivi!

Odsjek dijetetike i prehrane trenutno ‘drže’ dvije Monike, a uz Moniku Novak iz Lopatinca, diplomiranu inženjerku prehrambene tehnologije, dobili smo priliku zaviriti u kuhinju Županijske bolnice Čakovec

Javnosti i pacijentima možda i najmanje poznat dio Županijske bolnice Čakovec njezina je kuhinja smještena na katu upravne zgrade. Tamo 29 marljivih djelatnica i djelatnika svakodnevno brine o hrani koja će biti poslužena pacijentima i u bolničkoj kantini u kojoj se hrane djelatnici. Svako jelo na meniju pomno je osmišljeno, nutritivno uravnoteženo i prilagođeno dijetetičkim potrebama svakog pojedinog pacijenta, za što je zaslužan mali tim Odjela uslužnih poslova – Odsjek za dijetetiku i prehranu.

Odsjek trenutno ‘drže’ dvije Monike, diplomirane inženjerke prehrambene tehnologije – Monika Vidović voditeljica je Odsjeka, a uz 42-godišnju Moniku Novak iz Lopatinca, gošću naše ovotjedne ‘Priče iz Bolnice’, dobili smo priliku zaviriti u kuhinju i upoznati se s procesom pripreme hrane.

HRANA JE BUDUĆNOST

Oduvijek joj se činilo zanimljivim raditi u nekom laboratoriju, govori Monika, pa je u Varaždinu upisala smjer kemijskog tehničara u današnjoj Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi. Nakon mature, nekako je u društvu iz razreda ‘pao’ dogovor da će zajedno na studij u Osijek na Prehrambeno-tehnološki fakultet i od njih osmero, sedmero je studij uspješno privelo kraju.

– Prehrana me nekako više zanimala od možda ekonomije, prava ili nekih drugih područja i vodila sam se time da je prehrana budućnost jer svi moramo jesti i da neće biti problem pronaći posao, pojašnjava Monika.

Njezina su se promišljanja pokazala točnima i kad se 2004. godine po završetku studija vratila u Međimurje, radno iskustvo stjecala je u svim većim prehrambenim industrijama u našem kraju.

Posao je, sjeća se, bio šarolik, od segmenata usko vezanih za njezinu struku sve do uskakanja na traku kad je za tim bilo potrebe. Sa svakim se iskustvom gradila kao stručnjakinja, ali osmosatni radni dan u hladnjači, rad u smjenama pa i noću, za mladu ženu, tad već i mladu majku, bio je veliko opterećenje. Osim toga, Monikina studentska ljubav, kasnije i suprug Miljenko Novak, dr. med., danas voditelj Odjela radiologije i ultrazvuka u našoj Bolnici, taman je bio na specijalizaciji, pa je Monika ostala kod kuće sa starijim sinovima Karlom (15) i Antonijem (12).

– Taman je bilo neko razdoblje kad nije bilo posla u struci pa sam nakon drugog rodiljnog dopusta ostala još tri godine kod kuće, a onda sam 2013. godine stigla u čakovečku Bolnicu, nastavlja.

RAZNOVRSNO, ZDRAVO, FINO

I tu se, dodaje, preporodila! Kao nutricionistica u kuhinji, često je na odjelima gdje se liječe pacijenti kojima je potrebna posebna prehrana ili dijeta, poput hematologije, ‘interne’ ili rodilišta, i za svakog se posebno izrađuje jelovnik. Jela se osmišljavaju i za dežurne liječnike te bolnički restoran, vodeći se uvijek jednostavnim pravilom – raznovrsno, zdravo i fino!

– Stvarno se trudimo da svi budu zadovoljni i sretni, ali ako je nekome propisana stroga dijeta, taj će dobiti kuhano i slabo slano i naravno da možda neće biti najsretniji. Imamo 50 aktivnih dijeta, a za ostale se trudimo jelovnik da jelovnici budu raznovrsni. Mogu reći da smo u zadnjih 5-6 godina dosta napravile po pitanju poboljšanja jelovnika, tražile smo više nutritivno bogatih namirnica, voća i povrća te raznih kaša, a za one koji smiju imamo i deserte poput kolača, buhtli ili zlevanki. Trudimo se da jelovnici budu stvarno raznovrsni i mogu reći da je izbor u kantini doista velik pa i oni najizbirljiviji mogu pronaći nešto za sebe. A nama je sve fino! Naravno da uvijek može bolje i dobro je imati mjesta za napredak, osmjehuje se Monika.

PAMETNO PLANIRANJE

Na dan se u bolničkoj kuhinji pripremi 300-tinjak obroka za pacijente i još njih stotinjak bude spremno u restoranu, s time da se sirovine za idući dan pripremaju po broju pacijenata te se računaju propisani normativi, a djelatnici se unaprijed javljaju za pojedini obrok kako bi se moglo pametno planirati i kako bi se količine prehrambenog otpada svele na minimum.

– Stvarno nam je lijepo jer ne samo da osmišljavamo jelovnike i prilagođavamo ih pacijentima, nego po potrebi pomognem i u kuhinji, uskočim u pripremu salata ili kod dijeljenja obroka na traku. Tako sam funkcionirala i kad sam radila u industriji, jednostavno nisam tip osobe koji samo sjedi u uredu, pojašnjava nutricionistica.

POTROŠI KOLIKO POJEDEŠ!

Prava je osoba koju možemo priupitati i za ‘tajnu zdrave prehrane’, mada je ona, kaže Monika, već davno poznata, jednostavno primjenjiva i – nije nikakva tajna.

– Koliko se pojede, toliko se mora potrošiti! Treba jesti svu hranu, raznovrsno i ne si ništa uskraćivati, nikakve drastične dijete. Stava sam da treba jesti svu hranu u umjerenim količinama, naglašava stručnjakinja za prehranu.

Jednog dana, kaže, možda bi se voljela baviti i nutricionističkim savjetovanjem, ali trenutno, smije se, za to jednostavno nema vremena. Prije pet godina u obitelj Novak stiglo je još jedno muško pojačanje, najmlađi sin Vito, pa su Monika i Miljenko maksimalno posvećeni svojoj djeci.

– U slobodno vrijeme zapravo najviše dečke razvažam na njihove aktivnosti. Stalno smo u pokretu – Karlo nam je nogometaš, Antonio atletičar, a i Vito je prije par mjeseci krenuo s treninzima atletike. Kad ste u braku s medicinarom, s obzirom na posao i česta dežurstva, nije to uvijek baš lako, ali mi smo se posložili i pronašli način da sve stignemo, pa Miljenko povremeno uspije odigrati i koji teniski meč, a jako volimo putovati – kad za to nađemo vremena, smije se Monika.

Ipak, dodaje, tu su nezamjenjivi baka i deda servis uz koje je lakše uskladiti poslovnu i obiteljsku svakodnevicu, i na tomu su im, ističe, itekako zahvalni.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content