NAČELNIK ANĐELKO NAGRAJSALOVIĆ Ne razbacujemo se obećanjima, ali idemo u dobrom smjeru!

Kad pogleda samo desetak godina unazad, načelnik Svetog Jurja Anđelko Nagrajsalović siguran je da se razvoj općine kreće u dobrome smjeru. Samo to možda najmanje vidimo baš domaći…

Na blagdan svetog Jurja, 23. travnja, svoj dan slavi Općina Sveti Juraj na Bregu. Obilježavanje je počelo još u ponedjeljak biciklističkom manifestacijom BIMEP, a zahuktalo se danas šahovskim turnirom u Domu kulture Murai u Pleškovcu te će se slavlje kroz razne sportske i kulturne događaje nastaviti sve do 1. svibnja i kuhanje prvomajskog graha na nogometnom igralištu u Malom Mihaljevcu.

Svečana sjednica Općinskog vijeća zakazana je za utorak, 26. travnja, i kao uvijek, bit će to prigoda da se osvrne na godinu unazad i pogleda u budućnost. A ona je, kaže nam načelnik Svetog Jurja Anđelko Nagrajsalović, pozitivna.

DJECA I MLADI

U prvoj godini svojeg četvrtog mandata i dalje se, kaže, ne razbacuje obećanjima ni rokovima, jer je nemoguće sve odraditi sad i odmah.

– No, kad odvrtim desetak godina unazad, siguran sam da se krećemo u dobrome smjeru, samo to možda najmanje vidimo mi domaći. Češće se dogodi da se oni koji nisu bili tu par godina oduševe kad vide što je sve napravljeno i kako su se mjesta razvila, ističe načelnik Nagrajsalović.

DJECA I MLADI, VRTIĆI I ŠKOLE…

U fokusu je u protekloj godini, kao i prethodnih, i dalje bio predškolski odgoj i obrazovanje, pa se od najznačajnijih projekata svakako mora izdvojiti dogradnja matične Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića. S nove četiri učionice i dva kabineta, u čiju je dogradnju uloženo oko 2,6 milijuna kuna, napokon su ostvareni svi uvjeti za prelazak na jednosmjenski rad. Uz to, adaptacijom su osigurani bolji uvjeti za boravak djece u vrtiću u Brezju, a apsolutni je prioritet u nadolazećem razdoblju rekonstrukcija i dogradnja područne škole u Zasadbregu.

– Nećemo čekati natječaje, iako država stalno najavljuje silne milijarde za uvođene jednosmjenske nastave… U projekt ćemo u suradnji s Međimurskom županijom koja će pokriti oko 60 posto troška dok će ostatak ići na teret općinskog proračuna. Procijenjena vrijednost je 2,5 milijuna kuna i planiramo s radovima dovršiti do nove nastavne godine, ističe načelnik.

U paket općinskih demografskih mjera svakako se može ubrojiti i sufinanciranje boravka u vrtiću za oko 200 djece u 50-postotnom iznosu, odnosno 75-postotnom za drugo i svako iduće dijete, a za tisuću je kuna povećana i naknada za novorođenče koja sad iznosi četiri tisuće kuna. Tu je i 50 studenata stipendista kojima, ovisno o mjestu studiranja, na mjesec stiže od 400 do 700 kuna, svim su udrugama isplaćena sredstva za rad, a umirovljenici s niskim primanjima i ovog su Božića i Uskrsa primili novčane pomoći.

KANALIZACIJA PRIORITET

Od infrastrukturnih je zahvata i dalje prioritet izgradnja kanalizacije, koja je na dvije trećine puta, pojašnjava načelnik Nagrajsalović, pa iako se namjeravalo čekati dovršetak radova kako bi se krenuo popravljati asfalt, one ‘udarne’ rupe na nerazvrstanim cestama ipak su sanirane.

– Izgrađen je i nastavak pješačko-biciklističke staze u Lopatincu, zacjevljene su i uređene bankine u Ulici Edvarda Kardelja u Lopatincu, a djelomičnu sanaciju prošao je i Dom kulture Jurica Murai u Pleškovcu – skinuta je stara i postavljena nova žbuka, odrađeno je gletanje i bojanje zidova, sanirana je vlaga i napravljene hidroizolacija i fasada. Ipak, cijeli objekt žudi za temeljitim projektom adaptacije, osobito jer je radom Kulturno-edukativnog centra ‘Murai’, kroz njihove programe i aktivnosti taj prostor zaživio svoju svrhu – da bude društveno koristan, ističe načelnik.

SAMO DVA POSTO NAS JE MANJE

Općina je izradila plan i strategiju razvoja do 2027. godine, u kojoj se fokus sve više usmjerava prema turizmu. Koliko su jurjevski bregi danas poželjno mjesto za život, ali i za odmor, govori, u prvom redu, podatak da je najnovijim popisom zabilježen pad broja stanovnika od možda dva posto, s druge strane sve veći priljev u općinsku kasu od poreza na promet nekretnina, ali i trenutna brojka od 15-tak kuća za odmor koja i dalje ima tendenciju rasta.

– Zato smo u suradnji s ekipom i KEC-a ‘Murai’ osmislili internetsku platformu Raj na bregu, u kojoj je sažeta sva naša ponuda, od gastronomije i ugostiteljstva, preko manifestacija i događaja sve do smještaja, a osmislili smo i kružne ture nazvane ‘Mali Murai’ i ‘Veliki Murai’, jer smo vidjeli da je jako puno ljudi tijekom pandemije upravo našim bregovima dolazilo šetati, kaže jurjevski načelnik.

NOVI TURISTIČKI I PODUZETNIČKI CENTAR

Iznosi tako i planove za izgradnju budućeg turističko-edukacijskog centra za razvoj ruralnog turizma, u kojem bi svoje mjesto našlo i malo etnoselo, bazen, zabavni park i vanjska pozornica s amfiteatrom, a daljnjem razvoju Općine svakako će doprinijeti i budući poduzetničko-inovacijski centar koji bi se trebao smjestiti u poduzetničkoj zoni u Brezju.

– Oni kratkoročniji planovi u idućoj godini ipak su nešto realniji – nakon projekta WIFI4EU kojim smo osigurali dostupnost interneta na javnim mjestima, krećemo i u izgradnju mreže širokopojasnog interneta kojom planiramo tzv. optiku dovesti do svakog domaćinstva. Planiramo dovršetak obrtničkih radova na domu kulture u Frkanovcu, energetsku obnovu doma kulture u Dragoslavcu te projektiranje rekonstrukcije i dogradnje doma kulture u Malom Mihaljevcu. Planiramo i postavljanje novih dječjih igrala po naseljima, kao što smo dio dotrajalih drvenih već zamijenili novim plastificiranim, te postavu betonskih stupova s LED rasvjetom.

Na natječaje europskih fondova prijavit ćemo obnovu sportskih objekata SRC Rogoznice i Zasadbrega te doma kulture odnosno DVD-a Vučetinec, a u Brezju planiramo izgradnju višenamjenskog igrališta za rukomet i košarku na prostorima NK Hajduka. U stambenoj zoni uz gospodarsku zonu Brezje, gdje se nalazi 27 gradilišta, planiramo izgradnju prometnice te izgradnju pješačko-biciklističkih staza i autobusnih stajališta, a građanima ćemo komunikaciju s raznim javnim službama olakšati uvođenjem aplikacije HRCity, najavljuje načelnik.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content