MLADA I USPJEŠNA

Eva Trstenjak: Ja sam netko tko uživa u radu ‘iza scene’

Kreativno edukativni centar MURAI u Pleškovcu vodi tim mladih i perspektivnih ljudi. Jedna od njih je i Eva Trstenjak (26) koja je u centru započela raditi prije nešto više od godine dana. U našem razgovoru ispričala nam je o planovima za centar, ali i kako je započeo njezin karijerni put te kako se rodila ljubav prema organizaciji i menadžmentu.

– U centru radim kao koordinatorica projektnih aktivnosti, a voditeljica sam i volontera platforme Društveni centar Čakovec. Trenutno vodim projekt KEC MURAI. Već u srednjoj školi počinjem volontirati. Završila sam Ekonomsku školu Čakovec u smjeru hotelijersko-turistički tehničar. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja stekla sam neke osnovne organizacijske i menadžmentske vještine koje sam na fakultetu nastavila usavršavati. Upisala fakultet u Osijeku i završila studij u smjeru kulturologija, odnosno, kulturalni menadžment. Za vrijeme fakulteta nastavila sam volontirati i tu sam stekla vještine organizacije u praksi.

Prije nešto više od godine dana, zaposlila se u centru MURAI.

– Za sebe volim reći da sam netko tko uživa raditi „iza scene“ . Posao u MURAI-u ponudio mi je upravo to. Uz kolege Tenu Vrzan i Filipa Živaljića uživam u organizaciji i provedbi projekata, no ono što me potiče i dalje je rezultat koji naš rad polučuje. Mi smo mali tim ljudi i svakodnevno usavršavamo neke vještine. Također, odlično surađujemo s općinom Sveti Juraj na Bregu koja ima sluha za naše ideje i prijedloge. Vjerujem da smo svojim rezultatima pokazali da je ova zgrada oživjela u posljednjih godinu dana, istaknula je Eva.

Ove godine u centru MURAI priprema se niz zanimljivih i raznovrsnih projekata.

– U sklopu europskog projekta koji je financiran iz EU fondova započeli smo s prvim programom u sklopu, radionicom eksperimentalnog filma. Imali smo fazu prijava i nakon toga započinjemo sa sedam ostalih događaja. Osim toga, održavamo različite edukacije te provodimo i vanjski projekt Raj na bregu i projekt KEC MURAI. Cilj je da nakon završetka ovog europskog projekta kojeg provodimo centar bude samoodrživ. On završava krajem godine, a mi želimo da naš razvoj s ovim ne stane, već da zgrada i dalje živi i generira niz drugih događanja. Naše područje ima umjetničkog potencijala, no imamo manjak organizacija i institucija koje potiču taj potencijal. Sve je više europskih projekata na koje se možemo prijaviti, a ciljamo na one koji potiču umjetnost i kulturu koje su manje razvijene u našem kraju. Zato je naš centar važan. Kroz njega želimo oživjeti kulturu i umjetnost koja se na našem području dugo zanemarivala, naglašava naša sugovornica.

Projekt KEC MURAI kog Eva vodi pokazao se kao pun pogodak, a pokrenut je nakon iscrpnog istraživanja.

– KEC je projekt kojeg smo odlučili organizirati jer smo primijetili da nedostaje izvanškolskih aktivnosti za djecu u polju umjetnosti i kulture. On nije započeo slučajno, već smo se prije toga povezali sa školama u Gornjem Međimurju i proveli istraživanje. Kroz te institucije povezali smo se s roditeljima i iz prve ruke dobili saznanja koje aktivnosti zanimaju djecu. Pokazalo se da interesa za dramskim radionicama ima i krenuli smo u realizaciju programa. Ovo je tek prva sezona, a nakon svake će se otvoriti mogućnost za upis u novu sezonu. Osim toga, otvorit ćemo nekoliko vrsta radionica. To su radionice dramske i likovne umjetnosti, a Ministarstvo kulture i medija odobrilo je i dio projekta koji je namijenjen produkciji videa, a koji će biti prilagođen uzrastu djece. Djeca će se služiti svojim telefonima koji su većinom svima dostupni, a na taj će se način izbjeći trošak nabave skupe opreme. Fokusirali smo se na to da sve radionice koje ćemo provesti polaznicima omoguće stjecanje nekih vještina koje nemaju priliku razvijati u školi ili na nekim drugim aktivnostima.

preneseno s: www.medjimurski.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content