U Murskom Središću održan sastanak o širokopojasnom internetu

Grad Mursko Središće nositelj je projekta PRŠI – projekt razvoja širokopojasnog interneta koji obuhvaća područje od Grada Mursko Središće do općina: Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Gornji Mihaljevec, Sveti Juraj na Bregu, Nedelišće, Strahoninec i Šenkovec.

Investicija je vrijedna 60 milijuna kuna, dok Grad Mursko Središće i općine koje su dio projekta ne snose nikakve financijske obveze s obzirom na to da će se projekt financirati sredstvima EU i Hrvatskog Telekoma.

Građani će imati mogućnost priključka na brzi Internet. Izgradnjom širokopojasnog interneta za 80% kućanstva osigurava se optička veza i brzina od 100 Mbit/s, dok će se ostalim 20% kućanstva osigurati minimalna brzina od 40Mbit/s mobilnog interneta po cijeni fiksnog. Važnost brzog interneta posebno je došla do izražaja u vrijeme pandemije koronavirusa, kada je rad od kuće postao svakodnevica.

Na sastanku u Murskom Središću prisustvovali su gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak sa suradnicima, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Gornji Mihaljevec Goran Lovrec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša, pročelnica JUO te općine Vlatka Županec, predstavnica Općine Nedelišće Sanja Zorković, predstavnik Općine Štrigova Antun Zadravec i Alen Švenda, odvjetnik zadužen za rješavanje imovinsko – pravnih poslova kod izvođača.

Partneri su istaknuli važnost projekta za svoje građane, a gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak, istaknuo je da prema analizama rezultata uvođenja širokopojasnog interneta lokalni BDP raste u prosjeku 1,5%. 

U travnju ili najkasnije početkom svibnja ove godine počet će se s prvim pripremnim radovima, do listopada bi trebale biti gotove sve građevinske dozvole, a rok za završetak projekta je 31. kolovoz 2023. godine, s mogućnošću produženja od kraja godine. 

Osim što će građani navedenih općina dobiti brži i kvalitetniji internet, ovaj je projekt još jedan od rezultata kvalitetne suradnje i povezanosti mjesta gornjeg Međimurja.

preneseno s: www.mnovine.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content