Održan radni sastanak o izradi monografije

U četvrtak, 3. ožujka 2022. godine, u pastoralnom je centru u Pleškovcu održan radni sastanak na kojem se govorilo o izradi monografije župe Sveti Juraj na Bregu i Gornji Mihaljevec. Nazočili su mu preč. Anđelko Košćak, župnik u Mačkovcu, vlč. Mislav Mikac iz župe Gornji Mihaljevec, mr. povijesti Zoran Turk, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, članovi pastoralnog vijeća Sandra Radiković i Milovan Horvat te župnik župe Sveti Juraj na Bregu Ivica Puškadija. Dogovoreno je tko preuzima koju ulogu u izradi monografije koja će biti vrlo vrijedna knjiga za sve koje bude zanimalo kako se na našem području živjelo, kako je tekla demografija, kakvi su bili običaji i povijesne okolnosti.

U tom će smislu biti važna svaka stranica starih novina i svaki drugi materijalni izvor koji svjedoči o prošlosti Svetoga Jurja na Bregu i Gornjeg Mihaljevca. Posebnu vrijednost imat će i mjesni govori, imena ljudi i mjesta i sve ostalo što je stoljećima obilježilo ovo područje u gornjem Međimurju. Vlč. Puškadija i svi nazočni iskazali su zadovoljstvo postignutim dogovorom i projekt izrade monografije može krenuti, a uvjereni smo kako će istraživači vrijedno proučiti svoju građu i moći će pružiti čitateljima sve ono vrijedno što valja sačuvati od zaborava kako bismo još više mogli biti ponosni na svoj zavičaj na hrvatskome sjeveru.

mr. Danijel Kralj, župni kroničar



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content