Centar dr. Rudolf Steiner pokrenuo prvi inkluzivni Demeter certificirani vrt i turističko prezentacijsko poljoprivredno gospodarstvo OPG Mokosh s biodinamičkim vrtom

U srijeda 23. veljače 2022. godine u 10 sati u prostorijama Centra dr. Rudolfa Steinera prezentirani su projekti suradnje Centra dr. Rudolfa Steinera i partnera (Udruga za autizam Pogled i OPG Mohokos) koji su se formalizirali potpisivanjem Sporazuma suradnje

Centar dr. Rudolfa Steinera u suradnji sa BFDI (Biodynamic Federation Demeter International) po prvi puta uspostavio je sustav biodinamičke kontrole i certifikacije u Hrvatskoj. Kroz potporu proizvođačima u smislu edukacijsko-konzultantskog rada i protokolom za dobivanje Demeter certifikata od sada se omogućuje poljoprivrednim proizvođačima certificiranje proizvodnje kroz biodinamički Demeter certifikat.

Zadovoljstvo nam je predstaviti i podržati nastojanja da se okrenemo ekološki održivoj i profitabilnoj poljoprivredi, nad standardu i vrhuncu ekološke proizvodnje – biodinamici. Upravo nas je ova pandemija osvijestila koliko je bitno biti samoodrživ prvenstveno u samodostatnosti hrane, jer je poljoprivreda prije svega gospodarska proizvodna grana, rekla je u uvodnom obraćanju Dijana Posavec, ravnateljica Centra.

Začetak ekološke i biodinamičke poljoprivrede kreće u Donjem Kraljevcu u Međimurju gdje na 161. obljetnicu rođenja Rudolfa Steinera pozdravljamo inicijativu inkluzivnog vrta koji za zadaću ima prijenos znanja i uključivanje skupina koje traže uključivanje šire zajednice u zajednički rad, dodao je načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.

Inkluzivni vrt primjer je kako na jednostavan i praktičan način približiti primarnu poljoprivrednu proizvodnju zainteresiranim korisnicima. Iako ovakvi koncepti u svijetu već postoje, kod nas je to novost koja će vjerojatno zaživjeti jer je potreba za radom na zemlji i vraćanju prirodi sve veća otkako smo bili u situaciji u kojoj su zatvoreni prostori bili jedini prostori u kojem smo se mogli kretati.

Želja nam je da ovaj inkluzivni vrt bude mjesto zajedničkih susreta i aktivnosti osoba s teškoćama i onih bez, sve u cilju razvoja otporne i snažne lokalne zajednice, koja brine za svoje članove, istaknula je Jasenka Martinčević, izvršna direktorica Udruge za autizam Pogled.

Međimurje je jedna od najpopularnijih regija kontinentalnog turizma. Smjer koji potiče je povezivanje uslužnih kapaciteta i turističkog sadržaja s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima.

Primjer tome je OPG Mohokos s kućom za odmor Luna kao prvi u Hrvatskoj koji ide u smjeru ekološki certificiranog privatnog smještajnog kapaciteta. U suradnji s Centrom dr. Rudolfa Steinera nadogradit ćemo svoju jedinstvenu priču biodinamičkim vrtom i voćnjakom te će time biti primjer zaokruženog imanja i samodostatnosti u turističkoj ponudi, rekao je Zvonko Lajtman, ispred OPG-a Mohokos.

Ovim projektima šaljemo širu poruku gdje je koncept „Zelenog plana“ europske unije zapravo temelj i okosnica u kojem se želimo kretati i na temelju kojeg stvaramo buduće regionalne političke odluke, istaknuo je župan Matija Posavec.

preneseno s: www.emedjimurje.hr

Scroll to Top Skip to content