PLANOVI ZA ŠIRENJE Što će biti u Brezju, a što na Mrzlom polu?

Pokrenuta je izmjena prostornog plana, a usporedno s ovim zahvatom Općina od države traži jednu šumu…

– Konačno smo pokrenuli postupak izmjene prostornog plana općine Sveti Juraj na Bregu. Ići ćemo na ciljanu izmjenu kako bi što prije bilo gotovo, trebamo to riješiti do sredine godine – kazao je 1. veljače za list Međimurje načelnik Anđelko Nagrajsalović.

Uz dvadesetak pristiglih zahtjeva mještana, pravi “okidač” za izmjene plana je gospodarska zona Brezje. Vlasnički gledano parcele su popunjene “devet od deset”.

– Imamo dosta upita. Blizu smo Čakovcu te zona u Brezju ima svu potrebnu infrastrukturu. Stoga moramo odlučiti hoćemo li ju širiti sjeverno prema državnoj cesti ili istočno prema Šenkovcu; možemo i oboje – kaže Nagrajsalović.

Što se tiče stambeno-građevinskih zahtjeva mještana neki će zasigurno biti uvaženi, ali možda ne svi. Naime, kao i niz drugih gradova i općina u Međimurju, i u jurovskoj su općini svjesni da se ne treba širiti na polja i šume.

NEĆE DOZVOLITI…

– Prošli put širili smo neke rubne dijelove naselja, ali s time ćemo nastaviti tek kad dođe do popunjenosti postojećih prostora. Ne bi nam dozvolili previše širenja, a trebalo bi i vući infrastrukturu koja je skupa – kaže načelnik.

Usporedno sa širenjem gospodarske zone u općinskoj upravi razvijaju jedan novi projekt. Zasad je sve još na željama, a riječ je o turističkom centru na Mrzlom polu. Riječ je o šumarku uz državnu cestu u Pleškovcu, stotinjak metara prije Venere desno.

– Dio te šume je državno zemljište i tražit ćemo da nam ju daruju. Prije toga moramo provesti parcelaciju, a ta zona već jest definirana kao mješovita – kaže nam načelnik te potom otkriva što bi tamo gradili ukoliko natječajem dođu do europskog novca.

– Ovdje bi kretale sve naše turističke djelatnosti. Od turističke zajednice i nekakvih konferencijskih prostora, preko mjesta za OPG-e do servisnog centra za kuće za odmor (čišćenje, održavanje i kuhanje). Pored te zgrade napravili bismo nekoliko kuća za odmor i ljetno kino – kaže načelnik.

A kad ga pitamo nije li KEC Murai u Pleškovcu ne tako davno proglašen budućim kulturnim i turističkim centrom, kaže nam kako su zaključili da je taj centar ipak preskučen, nema okolnog zemljišta, te bi ostao namijenjen prvenstveno kulturi.

SVE U ZELENOM

– Turistički centar smo uvrstili u općinski program razvoja za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Drugi takav projekt u programu vezan je uz spomenuto širenje Gospodarske zone Brezje. I tamo bismo gradili centar, ali poduzetnički – otkriva.

Općina si prilikom širenja zone namjerava uzeti jednu parcelu te na njoj napraviti “module od 60 kvadrata”. Dakle, riječ bi trebala biti o poduzetničkom inkubatoru za razvoj pretežno “mladih” tvrtki , a pored bi bili i zajednički prostori.

– Oba ova projekta moraju biti zeleni, obnovljivi, trošiti malo energije i o tome ćemo voditi najviše računa prilikom projektiranja – zaključuje načelnik Nagrajsalović.

preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio: Izak Vrtarić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content