Zlatka Vinković iz Okruglog Vrha donosi recept za prefini kolač s makom i višnjama

Mak je  namirnica koja ima izrazito vrijedan nutritivni sastav. Koristi se od davnina u našim krajevima,  te je sastojak brojnih tradicionalnih jela kao što su gibanica, makovnjača, razni kolači i peciva.

Sjemenke maka sadrže do 35 % ulja koja su bogata nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom. Oleinska kiselina jača imunitet i štiti organizam od bolesti. Linolna kiselina štiti kardiovaskularni sustav, regulira krvni tlak i zgrušavanje krvi te je učinkovita u liječenju kožnih oboljenja.

Mak se većinom koristi u dizanim tijestima, ali je svakako okus makovih sjemenki izuzetno ugodan i ukusan i u drugačijim verzijama.

Jednu rjeđe viđenu varijantu maka u kombinaciji s višnjama predstavila nam je Zlatka Vinković.

Zlatka zajedno sa svojim mužem i njihovom dvogodišnjom djevojčicom, živi u mjestu Okrugli Vrh. Inače profesorica geografije i povijesti, svoj životni put je usmjerila prema slastičarstvu te radi u Čakovcu, u jednom  mjestu poznatom po vrhunskim desertima.

Recept i upute za pripremu kolača donosimo u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 22. listopada, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

objavila: Sanja Heric
preneseno s: www.mnovine.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content