ČUDO NA MARGETICI Voda postala vino!

U Dragoslavcu je nedavno osnovana Udruga mladih zanimljivog imena – Vinska braća. Predsjednik je Ivan Škvorc, a njegov zamjenik Gabriel Mihalic koji nam otkrivaju kako su se nazvali po istoimenoj mjesnoj udruzi od prije 40-ak godina

Mladi su se odmah aktivirali te su organizirali turnir u odbojci na pijesku. Razmišljaju i o uređenju dijela stare škole koja danas služi kao društveni dom. No, sve su ove aktivnosti zanemarive spram vinskog čuda koje se dogodilo ovih dana. 

Vinska braća su s članovima Mjesnog odbora Dragoslavca te mjesne udruge Vredne roke obilježila 113. obljetnicu uređenja obližnjeg izvora Margetica. Zdenac je uređen 1908. godine, a načelnik Anđelko Nagrajsalović kaže kako je vodu nosio na ispitivanje te je dokazano kako je izvrsne kvalitete. Kako i ne bi bila kad je riječ o zdencu na jednoj od najviših točaka u Međimurju. 

Toga dana bilo je blatno pa se mještani nisu kao nekad okupili uz zdenac; znao se tamo kuhati i grah. No, ovaj put oni iskusniji dolje do Margetice poslali su samo mlade. Vinska braća s nekoliko ‘odraslih’ spustila su se do zdenca i u njemu zagrabila vode. Trebao je to biti simbolični čin, toliko da se oda počast ledenoj i bistroj vodi čuvenog izvora. No, putem do stare škole, na svekoliko čuđenje i – oduševljenje – voda se pretvorila u vino!

Da je doista tako dokazuju rijetke fotografije završnog čina ove svečanosti koje su nam došle u ruke. Jasno se vidi kako Vinska braća u čaše složno toče zlaćanožutu mješavinu i tu svaka dilema završava! 

* tekst preuzet iz Lista Međimurje, broj 3460

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content