KEC Murai – OTVORENE PRIJAVE ZA RADIONICU: GLAZBA OD ŠUMOVA

Ne trebaš instrument za stvaranje glazbe – Šetaj prirodom i stvori vlastitu

Na dvodnevnim besplatnim radionicama pod vodstvom Lane i Tihomira, dvoje stručnjaka za oblikovanje zvuka, stvorite glazbeno djelo od zvukova koji nas okružuju.  Radionice su namijenjene za osobe od 15+ godina, a maksimalni broj je osam polaznika.

Svakodnevno smo okruženi glazbom (najčešće popularnom glazbom s radija ili internetskih servisa) dok smo s druge strane također okruženi svakodnevno i zvukovima prirode i ljudskih djelovanja koje skoro ni ne zamjećujemo. 

Cilj radionice jest osvijestiti potonji spektar zvukova i naći u njima nešto lijepo i glazbeno. Inspirirani velikanima field recordinga poput Johna Cagea koji je znao reći da se upravo vratio iz šetnje prirodom pritom slušajući najljepšu simfoniju ptica, drveća ili slapova.

Polaznici će  u  dva  dana  naučiti  raditi sa snimačima zvuka  te potom raditi sa snimljenim materijalom u programu za obradu zvuka AbletonLive te kreirati finalno zvučno djelo. Stečeno  znanje  snimanja polaznici  praktično iskorištavaju  prvi  dan  lutajući  oko prostorija Murai-a te okolnom prirodom i mjestom tražeći  zanimljive zvukove.  Nije isključeno da polaznici sa sobom imaju razne glazbene udaraljke kojima mogu pobuditi zvuk stvari koje same po sebi ne zvuče (drvenim štapićima udarati po metalnoj ogradi). 

Zatim ćemo svi zajedno preslušati snimljeni materijal i napraviti kostur zvučnog djela za svaku grupu te naposljetku u program za obradu zvuka kreirati finalno zvučno djelo.

Polaznici rade u grupama po dvoje s tim da je maksimalan broj polaznika 8. Dobna skupina polaznika je minimum srednjoškolski uzrast. Radionica bi trajala dva dana oko 6 sati na dan po dogovoru s polaznicima. Opremu za tonsko snimanje donose voditelji radionice, polaznici donose svoje laptope i opcionalno ako imaju kvalitetnije slušalice.

Voditelji radionice:

Tihomir  Vrbanec i Lana Horvatić diplomirali su na Zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti smjer Oblikovanje zvuka. Već kao studenti rade profesionalno kao dizajneri zvuka na mnogim igranim i dokumentarnim filmovima. 

Tihomir također radi kao glazbeni tonski inženjer (Jada Jada – Klinika Denisa Kataneca 2020.), bio je voditelj radionice za tonsko snimanje u Kinoklubu Zagreb (2016.-2019.) te je održao radionicu “Mikrofon, šum,  glazba” za vrijeme festivala nove elektronske glazbe  ZEZ Festival koji se održao 2019. godine u klubu KSET Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo  u Zagrebu. 

Lana Horvatić održala je radionicu “Zvuk na filmu” na 7. međunarodnoj reviji filmova za djecu u Čakovcu 2019. godine. 

Radionica se održava 28. i 29. kolovoza 2021.

Prijave su otvorene do 27. kolovoza 2021.!

Obrazac za prijavu



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content