PRVE PAMETNE SREDINE U MEĐIMURJU Pet općina uvodi sustav HRcity

Načelnici Šenkovca, Male Subotice, Strahoninca i Nedelišća potpisali su danas sporazume s tvrtkom Pulsar d.o.o. za primjenu sustava HRcity, čime, uz Sveti Juraj na Bregu, postaju prve ‘pametne sredine’ u Međimurju

U Strahonincu su danas sporazum o suradnji s direktorom tvrtke Pulsar d.o.o. Brunom Trstenjakom potpisali načelnik Šenkovca Robert Meglić, Male Subotice Valentino Škvorc, Nedelišća Nikola Novak, te domaćin Franjo Lehkec, a naknadno će i formalno na listu pametnih sredina svoj Sveti Juraj na Bregu uvrstiti i načelnik Anđelko Nagrajsalović.

Pojam pametnog grada odnosno općine danas je vezan uz primjenu naprednih tehnologija i njihovo uključivanje u svakodnevni život, a upravo će se to mještanima navedenih općina omogućiti uvođenjem HRcity sustava.

Pomoću besplatne HRcity mobilne aplikacije bit će im dostupni razni digitalni moduli kao što su E-vrtić, E-redar, E-otpad, E-općina, E-zdravstvo, E-ekologija ili E-info.

Aplikacija HRcity je besplatna, a građanima omogućuje izravnu komunikaciju i razmjenu informacija s ustanovama kao što su vrtići, razne službe u lokalnoj upravi, službama u poduzećima za zbrinjavanje otpada i sl., a implementiran je i modul za praćenje kvalitete zraka u općini, odnosno gradu i njegovoj okolici.

– Općina Strahoninec već koristi neke od spomenutih usluga – dvije godine koristimo E-redar, a unazad godinu dana i E-vrtić koji je odlično zaživio, što nam je potvrđeno u komunikaciji s roditeljima. Prednosti su osobito došle do izražaja tijekom pandemije, a i ostale opcije koje se našim mještanima sad nude bit će od velikog značaja, jer će im biti dostupne od kuće, pojašnjava načelnik Strahoninca Franjo Lehkec.

Putem aplikacije bit će im tako dostupne sve informacije, obavijesti i razni dokumenti, moći će slati kronične terapije svojim liječnicima, informacije o indeksu kvalitete zraka, kao i kupone za odvoz otpada i drugo.

Zajedno s gradom Čakovcem, uvođenjem HRcity sustava lokalna uprava, općine i njezine institucija povezat će se u jednu zajedničku cjelinu, a digitalizacijom ovih prvih pet općina ide se prema cilju da cijelo Međimurje u kratkom razdoblju postane ‘pametna regija’ i da se još jednom istakne kao perjanica u razvoju Hrvatske.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content