Prostor doma kulture Jurice Murai živi kroz projekt Kreativno edukativni centar Murai

Prostor doma kulture Jurice Murai živi kroz projekt Kreativno edukativni centar Murai

Cilj projekta “KEC – Kreativno edukativni centar Murai” je ojačati kapacitete OCD-a i unaprijediti suradnju sa zajednicom u korištenju javnih prostora te unaprijediti model sudioničkog upravljanja zgradom Doma Jurice Muraia temeljenog na civilno-javnom partnerstvu. Opremanjem zgrade (funkcionalni namještaj i oprema) omogućit ćemo kvalitetniju produkciju i prezentaciju raznovrsnijeg suvremenog sadržaja. Time doprinosimo povećanju međusektorske potpore, suradnje, razvoju kontinuiranog i kvalitetnog korištenja javnih prostora te razvoju kulture i kvalitete života zajednice u općini Sveti Juraj na Bregu i Međimurju,

Od početka projekta u studenom prošle godine u Kreativno edukativnom centar Murai do srpnja 2021. posvetili smo se uređenju prostora dvorane, ureda i ateljea kako bi mogli izlagačima i edukatorima osigurati prostor s osnovnom opremom za provođenje kulturno umjetničkih i edukativnih događaja.

Također, programski odbor je na temelju preko 90 prijava odabrao 8 kulturno-umjetničkih programa koji će se fincirati i održati u zgradi Murai.

U zgradi su održane brojne aktivnosti u sklopu projekta i van projekta, točnije 12 različitih aktivnosti,  s ciljem revitalizacije doma kulture:

U ožujku se održao prvi Ciklus radionica s temom Fanzinaško izdavaštvo. Ciklusi radionica dio su projektnih aktivnosti i održavat će se svakih nekoliko mjeseci.

U travnju smo se susreli u zgradi Murai s kolegama iz Varaždina i Koprivnice – FUNK Koprivnica i Udrugom mladih V.U.K. na regionalnom umrežavanju kako bi popričali o modelu suupravljanja i potencijalnim suradnjama u budućnosti.  

Prvi program od osam izabranih koji će biti provedeni do kraja 2021. godine i koji se održao u dvorani Murai bio je Film svima svugdje autorice Maje Ogrizović. Povezali smo se s OŠ I. G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu i učenici nižeg razreda sudjelovali su u programu koji želi djeci približiti medijsku kulturu, inkluzivne prakse u kulturi te hrvatski znakovni jezik.

U svibnju je svaki tjedan donio novu suradnju i novu aktivnost. U dvorani Murai u suradnji s udrugom Oksimoron iz Osijeka i u sklopu INTEREG projekta PArt Croatia – Promotion of Contemporary Art Across the Border održano je čitanje autorskih pjesama i izložba slika. Tina Čatlaić i Emanuel Srpak predstavili su svoj rad i poeziju, a Tea Mesarić je otvorila izložbu svojih slika. Izložba pod nazivom Dreaming in Space bila je izložena tjedan dana u dvorani Murai.

Druga polovica svibnja donijela je prve radionice u sklopu projekta Multi kultu bregi. MKB su ciklusi trosatnih predavanja i radionica na bazi multimedije i novih tehnologija kojima smo okruženi svakog trenutka. Do kraja godine bit će još radionica, a da bi saznali na vrijeme kad se održavaju pratite MKB Facebook stranicu.

U dvorani Murai Luka Habuš je predstavio svoj projekt Sto ljudi – sto ćudi i izložio Polaroid fotografije, a iza svake se nalazi zanimljiva priča.

Imali smo i prilike biti na Nova TV – Virna Hošnjak, voditeljica Plesnog studio Korak i njezine plesačice i plesač snimali su u dvorani Kreativno edukativnog centra Murai prilog i epizodu “Zdrav život postaje navika” s Mariom Mlinarićem.

U lipnju je Mali Teatar za učenike svih nižih razreda I. G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu održao predstavu Palac Sim palac Tam. Na predstavi je sudjelovalo oko 160 učenika u četiri skupine i dva dana održavanja.

Na Večeri poezije i vina članovi KUD-a Sveti Juraj na Bregu čitali su odabrane pjesme u kojima su posjetitelji uživali uz čašu ukusnog lokalnog vina Vinarije  Dvanajščak Kozol.

Tijekom lipnja u Murai ateljeu održava se drugi ciklus edukacija na temu Kritičko razmišljanje i pisanje koje vodi Helena Zečar Lajtman, profesorica filozofije i sociologije u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec. 

Događaje u lipnju završili smo s izložbom slika „U zdrav mozak“ Kristine Tot Kaša čije slike prikazuju na humorističan način svakodnevnicu i stvari koje nam se događaju u životu.

Zgrada nakon 7. mjeseci provođenja projekta živi skoro svaki tjedan i nudi mogućnost kreativcima da predstave sebe i svoj rad građanima Međimurske županije i regije.

Danas je zgrada uređena i izvana u suradnji s Općinom Sveti Juraj na Bregu, a do kraja godine biti će dodatno opremljena kako bi izvođačima i posjetiteljima pružili još bolje iskustvo doživljavanja kulture i umjetnosti.

Pratite program i rad Kreativno edukativnog centra Murai na Facebook stranici ili web stranici, a možete i primati tjedne novosti kroz naš Murai newsletter.

Vidimo se na sljedećem događaju!

_______
Projektom Kreativni edukativni centar se želi nastaviti uspješna priča javnog društveno-kulturnog prostora koji povezuje građane, organizacije civilnog društva, ustanove u kulturi i donositelje odluka u uzajamnom učenju i kreiranju novih vrijednosti u zajednici. Svrha projekta je osnažiti organizacijske timove civilnog društva i zgrade Murai vještinama menadžmenta u kulturi, vještinama suupravljanja i participacije u programima zgrade Murai te aktivno uključiti građane i volontere u procese kreiranja sadržaja, politika i procese suupravljanja javnim prostorom u kulturi. Projekt traje 24 mjeseci. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije u sklopu ESF poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“ u iznosu od 1.459.794,22 kn.
_______
Pratite nas na društvenim mrežama:
Facebook: https://www.facebook.com/murai.kec
Instagram: @murai.kec
Twitter: @murai_kec
LinkedIn: Kreativno edukativni centar Muraiaktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content