Blagoslov obnovljenih nadgrobnih spomenika

Na Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja 2021. godine, u župnoj crkvi Sveti Juraj na Bregu održano je euharistijsko slavlje za župnika župe i graditelja crkve, vlč. Ivana Mihanovića, od plemenitog hrvatskog roda. U nazočnosti vjernika, članova Kulturno-umjetničke udruge Zasadbreg i općinskog načelnika Anđelka Nagrajsalovića, misu je predvodio vlč. Ivica Puškadija ml., a na kraju mise blagoslovljeni su nadgrobni spomenici vlč. Ivanu Mihanoviću i kapelanu, vlč. Matiji Stepčiću, povodom 270. obljetnice smrti vlč. Mihanovića, što se navršava 7. travnja, a i 320. obljetnice njegova rođenja, što se navršava 19. studenoga, čime smo izrazili poštovanje i zahvalnost župniku na svemu što je dao za našu župu  za vrijeme svog boravka i službe u Sv. Jurju.

Nadgrobni spomenici temeljito su obnovljeni prema pravilima konzervatorske struke uz vlastita sredstva župe i sufinanciranje Općine Sveti Juraj na Bregu. Ujedno se zahvaljujemo Općini na svim zajedničkim projektima ostvarenim za dobro župe i župljana, kao i očuvanje kulturne baštine koju smo primili u nasljedstvo za buduće naraštaje.

Nadgrobi spomenici postavljeni u cinktoru, na mjestu gdje je nekoć postojala kapela posvećena sv. Jurju, mučeniku gdje su i prvotno stajali uz grobove vrijednih svećenika, te tako  čuvaju uspomenu na vrijeme izgradnje naše župne crkve, župnog dvora  i štovanja Majke Božje Lauretanske koju je vlč. Mihanović sam donio iz Rima gdje je završio studij teologije. Zaređen od samog pape Benedikta XII.koji mu je i blagoslovio samu ikonu. Gospa Lauretanska tako se počela štovati od dolaska župnika 1732.godine do današnjih dana.

Naša nebeska zaštitnica neka nas štiti u našim svakodnevnim iskušenjima. Pobožnost prema Gospi traje i do današnjih dana, osobito nakon urušenja crkve 4. lipnja 2008., kada je čudotvorni sveti lik ostao neoštećen. U radosti zbog Kristova uskrsnuća molili smo za preminule svećenike da nam budu nebeski zaštitnici, a njihova dobra djela zauvijek će živjeti u našim mislima i u našem sjećanju.

Danijel Kralj



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content