Tradicionalna hiža obnovom postala jedinstveni edukacijsko-istraživački centar i rezidencija za umjetnike i književnike

Projektom „Med dvemi vodami“ obnovljen je Matulov grunt u Frkanovcu, tradicionalna međimurska hiža koja postaje Edukacijsko-istraživački centar na kojem se interpretiraju zaštićene vrste leptira te postaje privremena rezidencija za pisce, umjetnike i istraživače

Odlukom Skupštine Međimurske županije 2002. godine, 13 hektara doline potoka Plešivica na području općine Sveti Juraj na Bregu proglašeno je spomenikom prirode. Naime, na tom području poznatijem pod nazivom Bedekovićeve grabe zabilježeno je postojanje čak 81 biljne vrste te 63 vrste danjih leptira. Bedekovićeve grabe prvenstveno su zaštićene jer su stanište dviju vrsta ugroženoga leptira: velikoga livadnog plavca i zagasitoga livadnog plavca, koji obitavaju samo na livadama koje se ručno kose.

S obzirom na to da je za opstanak ovih ugroženih vrsta od presudne važnosti tradicijska aktivnost čovjeka, u očuvanje bioraznolikosti Međimurja aktivno su se uključile Međimurska županija i Javna ustanova za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ te su uz pomoć Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e, Turističke zajednice Međimurske županije i Općine sveti Martin na Muri, osmislile projekt „Med dvemi vodami“ vrijedan 12 milijuna kuna zahvaljujući kojem su tijekom prošle godine otvoreni Centar za posjetitelje u Križovcu i Eko-turističke poučne pješačko i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“. Projekt je sufinanciran sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a priveden je kraju završetkom radova i opremanjem treće lokacije, Matulovog grunta u Frkanovcu koji se nalazi nedaleko od Bedekovićevih graba.

Ovim projektom, Međimurje ne samo da je dobilo tri odlične turističke lokacije prirodne baštine, nego je i unaprijeđena posjetiteljska infrastruktura kojom se povećava znanje i svijest o važnosti očuvanja bioraznolikosti, naglasila je voditeljica projekta Ana Kralj.

Matul je međimurska riječ za leptira, a grunt za posjed

Matulov grunt zapravo je obnovljena tradicionalna međimurska hiža u samom srcu Međimurja. Ispod slamnatog krova koji se rijetko može naći u Hrvatskoj, smješten je edukacijsko-istraživački centar na kojem se naglašava značaj čovjeka i njegovih tradicijskih aktivnosti za očuvanje ugroženih vrsta te prirode općenito. U rekonstrukciju i opremanje Matulovog grunta uloženo je 1.950.000 kuna. Sadrži prostor za boravak i stvaralački rad, stalni likovni postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja, prostor za predavanja i radionice, a uz interaktivni zid i animirani film prikazivat će se životni ciklus leptira. Uz suvremeni postav, ostao je sačuvan tradicijski duh Međimurja, pa se u „hiži“  mogu razgledati stara preša, tradicijski predmeti, a u dvorištu je ostavljen zdenac. Međimurska županija kao vlasnik objekta željela ga je staviti u javnu funkciju te je župan Međimurske županije Matija Posavec predao Matulov grunt na korištenje Javnoj ustanovi za zaštitu prirode „Međimurskoj prirodi“ čiji će se djelatnici baviti očuvanjem „matula“.

– Ovu smo staru hižu spasili od propadanja i udahnuli joj novi život te smo za buduće generacije sačuvali i ostavili prirodne vrijednosti Međimurja kojima smo dali dodanu vrijednost. Matulov grunt i projekt Med dvemi vodami još jedan su primjer odlične suradnje među županijskim institucijama i ustanovama zahvaljujući kojoj Međimurje opravdava titulu najbolje kontinentalne turističke destinacije – rekao je.

Na 106. rođendan Jože Horvata otvorena rezidencija za znanstvenike, književnike i umjetnike

Osim kao centar u kojem će se brinuti o značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja, Matulov grunt zamišljen je i kao rezidencija za umjetnike i istraživače, a prva službena suradnja uspostavljena je već prilikom otvorenja. Nakon što su razgledali Matulov grunt i Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, članovi Društva hrvatskih književnika, udruženja sa stoljetnom tradicijom koje okuplja više od 500-tinjak književnika, ostali su oduševljeni viđenim. Rezultat posjeta je dogovor ravnatelja Međimurske prirode Siniše Goluba i predsjednika Društva Zlatka Krilića o dugoročnoj suradnji.

– Želimo da znanstvenici i umjetnici dođu u naše Međimurje, baš u Matulov grunt, gdje će zahvaljujući prekrasnoj međimurskoj prirodi pronaći inspiraciju za svoj rad u koji će utkati tragove naše županije – istaknuo je ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub dodavši da je ovo zasigurno najljepša od tek pet rezidencija za književnike i umjetnike u Hrvatskoj.

Najbolje od međimurske prirode spojeno u odličan turistički projekt

Završetkom projekta Med dvemi vodami Međimurje je dobilo tri jedinstvene turističke lokacije koje postaju središte širenja svijesti o očuvanju prirode i edukacija posjetitelja o zaštićenim područjima i prirodnim vrijednostima, što je prilikom otvorenja Matulovog grunta pohvalila državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman dodavši da je ovaj projekt primjer kako se privlače i dupliciraju sredstva europskih fondova.

Sve tri nove „atrakcije“ nalaze se na biciklističkim rutama, a svojim sadržajem zasigurno će oduševiti i domaće i strane posjetitelje.

preneseno s: www.emedjimurje.hr

Scroll to Top Skip to content