Nagrajsalović: „Neki će projekti pričekati, koncentriramo se na ono što se može napraviti!“

U jedinoj međimurskoj općini koja ne nosi naziv svoga sjedišta živi više od pet tisuća ljudi.

Radi se o izrazito raznolikom kraju u kojoj se svako naselje, prvenstveno zahvaljujući geografskim značajkama, odnosno rasporedu „bregi“, suočava s vlastitim izazovima. Jugoistočni dio općine, u kojem se smjestilo naselje Brezje, samo je nekoliko kilometara udaljeno od Čakovca i samoga srca Međimurja, a karakterizira ga postupni prijelaz iz ravnice u brežuljkasti kraj.

Kao i svaka druga jedinica lokalne samouprave, i Općina Sveti Juraj na Bregu morala se suočiti s koronakrizom i prilagoditi svoj Proračun, planove i projekte novonastaloj situaciji. Prošla je godina bila izrazito dinamična, dok će se sada s nekim projektima ipak morati pričekati.

– Dječji vrtić „Jurovska pčelica“ konačno je završen te je početkom listopada počeo s radom! Trenutno ga u pet grupa pohađa stotinjak djece, a u ustanovi radi 15 djelatnika, od čega deset odgojitelja. Veseli me što smo uspjeli dobiti čak deset stručnjaka koji kod nas mogu dobiti stalan posao. Tu su još i dvije spremačice, servirka, kuharica te ravnateljica. Drugi važan projekt je dogradnja škole u suradnji sa Županijom, za što je bila raspisana javna nabava. Želja nam je da učenici pređu na jednosmjensku nastavu. Od četiriju tvrtki koje su se javile na natječaj najpovoljnija je bila tvrtka Đurkin. Žalbeni rok je istekao te bi ovoga tjedna župan i tvrtka trebali potpisati ugovor u vrijednosti od oko dva milijuna kuna. Time bismo trebali dobiti jedan kat, četiri učionice i dva kabineta. Teško je predvidjeti kad će započeti radovi, iako bismo htjeli da to bude što prije – kaže načelnik Općine, Anđelko Nagrajsalović.

Aglomeracija i razvoj

Dodaje da je raspisana i javna nabava za adaptaciju Doma kulture u Zasadbregu.

– Članovi Kulturno-umjetničke udruge Zasadbreg su izrazito vrijedni i mnogobrojni te zaslužuju prostor u kojem će moći nesmetano raditi. Namjera nam je ove godine provesti prvu fazu u vrijednosti od 580.000 kuna s PDV-om, što bi uključivalo zidarske, stolarske i fasaderske radove, a onda bismo druge godine u drugoj fazi riješili i unutrašnje obrtničke radove. Natječaj za stipendije je u postupku. Ekipa koja organizira Forestland za drugu godinu planira još jedan festival: htjeli bi lokaciju na kojoj se održava najpoznatiji elektronski festival na ovom području pretvoriti u pravu festivalsku destinaciju. Kraju se primiču i radovi na tradicijskom Matulovu gruntu u Frkanovcu, čijom rekonstrukcijom i uređenjem prostora će zaživjeti centar interpretacije i edukacije o leptiru plavcu te značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na livadama gornjeg Međimurja – objašnjava načelnik.

Što se tiče proširenja kanalizacijske mreže, Nagrajsalović ističe da bi se točke koje su bez kanalizacije povezalo u jedan projekt te bi se ih spojilo na pročistač Čakovec II čakovečke Aglomeracije:

– Radi se o dvama područjima: jedno je vezano uz Merhatovec (općina Selnica), a drugo uz Dragoslavec Selo. Time bi se pokrio ostatak Vučetinca, dio Dragoslavca i cijeli Okrugli Vrh, što bi bio zajednički projekt naše Općine i Gornjeg Mihaljevca. Valjalo je evidentirati neucrtane ceste, a u drugoj fazi dio mreže rješavat će se gravitacijski, a dio uz pomoć prepumpnih stanica. S obzirom na činjenicu da svaki objekt mora imati priključak na kanalizaciju, a zbog padova i nezgodnog terena bi valjalo postaviti mnogobrojne skupe stanice, treća faza će, umjesto stanica, uključivati postavljanje mini-pročistača za objekte na takvom terenu.

U Područnoj školi u Zasadbregu nekad je postojao stan koji će se pretvoriti u dvije učionice kako bi i oni mogli preći na jednosmjensku nastavu. U Brezju bismo htjeli otvoriti stambenu zonu s novih 27 gradilišta. Čekamo, također, da se raspiše energetska obnova javnih objekata; naime, valja obnoviti Dječji vrtić „Žibeki“ u Brezju, a stabiliziralo se i klizište na groblju te smo krenuli s asfaltiranjem staza. Radi se na površinskoj odvodnji i slivnicima.

Uz pomoć LAG-a „Međimurski doli i bregi“ sredstvima od tristotinjak tisuća kuna uredit će se i dječje igralište kod vrtića u Brezju, gdje će se dotrajala drvena igrala zamijeniti aluminijskim plastificiranima – ističe Nagrajsalović.

Brz internet

Što se tiče pristupa širokopojasnom internetu (projekt PRŠI), potkraj 2018. nositeljem projekta umjesto dotadašnjeg, Međimurske županije, postao je Grad Mursko Središće.

– Projekt se odnosi na područje Grada Mursko Središće i općine Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova te našu jedinicu samouprave. U veljači je u sjedištu HT-a u Zagrebu gradonačelnik M. Središća Dražen Srpak potpisao Sporazum o partnerstvu s članovima Uprave HT-a. Investicija je vrijedna 60 milijuna kuna, a Grad i općine koje su dio projekta ne snose nikakve financijske obveze, s obzirom na to da će se projekt financirati sredstvima EU i HT-a – dodao je načelnik.

Ministarstvo regionalnog razvoja početkom listopada uručilo je HT-u Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“ za Grad M. Središće (11.240 korisnika). Početkom veljače 2021. HT će potpisati ugovor o projektiranju I građenju s izvođačem. Izgradnjom širokopojasnog interneta za 80% kućanstva osigurava se optička veza i brzina od 100 Mbit/s, dok će se za ostalih 20 posto kućanstava osigurati minimalna brzina od 40 Mbit/s. Od veljače slijedi projektiranje, a na jesen 2021. gradnja mreže.

Udruge u “standbyju”

U Općini djeluju brojne udruge i društva. Široj su javnosti dobro poznati tamošnje Kulturno-umjetničko društvo Sveti Juraj na Bregu, već spomenuta Kulturno-umjetnička udruga Zasadbreg te Pjevački zbor Sveti Juraj na Bregu. Aktivne su i udruge žena, dobrovoljna vatrogasna društva te sportske udruge: Streljački klub “Zelenbor” (organizator Prvenstva Hrvatske u streljaštvu), nogometni klubovi, Nogometna škola Sveti Juraj na Bregu, stolnoteniski klubovi u Zasadbregu i Lopatincu, Šahovski klub Goran te USR “Sport za sve”.

Udruge organiziraju (a Općina pritom pomaže) niz manifestacija: uz Prvenstvo Hrvatske u streljaštvu za juniore i juniorke, to su i Dani humora u Malome Mihaljevcu, Međimurski trail (Planinarsko društvo „Bundek“), Dani Frkanovca, kros utrka „Frkanovec – srce gornjega Međimurja”, Otvorena vesela škola nogometa u Malome Mihaljevcu, festival elektronske glazbe Forestland, Varaždinske barokne večeri u Župnoj crkvi sv. Jurja, Božićni sajam… Ove godine nažalost nisu održane sve od njih, tako da će svima laknuti kad konačno završi pandemija.

preneseno s: www.regionalni.com
objavio: Ivan Goran Hermanaktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content