24.travnja 2020. Povodom dana Općine i Župe posađena Gupčeva lipa

U povodu dana Planeta zemlje i Nebeskog zaštitnika Općine i Župe Sv. Jurja, mučenika u prisustvu načelnika Anđelka Nagrajsalovića i župnika vlč. Ivice Puškadije, u ime Župe semešta Ivana Šafarića te Roberta Samboleka direktora Cedrus Forest d.o.o. ujedno i izvođača vođenja privatnih šuma i šumoposjednika naše Župe, posađena je sadnica Lipe, velelisna lipa matičnog broja: 370., u blizini župnog dvora i zgrade Općine (Zakonom o zaštiti prirode Relublike Hrvatske zaštićena kao Spomenik prirode-pojedinačno stablo (N.N.broj 70/05)

Uzgojem sadnica Gupčeve lipe projekt je Turističke zajednice Grada Donje Stubice, koji je realiziran sa Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Gradom Donja Stubica. Općina Gornja Stubica, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije i Ministarstvom  regionalnog razvoja šumarstva i vodnog gospodarstva. Proizvedena vegetativnim razmonožavanjem, klon je GUPČEVE LIPE, a uzgojem sadnica kloniranjem geni Gupčeve lipe sačuvani su za sva vremena.

Povijest: Pokraj crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici nalazi se više od 400 godina stara Gupčeva lipa, jedini živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine. Danas lipa ima visinu od 9m i deblo opsega 4,70m i svojom starošću i dimenzijama predstavlja prirodnu rijetkost.

Od 1957.g. lipa je proglašena spomenikom prirode i stavljena pod zaštitu države te je zaštićeni spomenik kulture. U cilju očuvanja genofonda Gupčeve lipe, 2011.g. zasnovan je Živi arhiv Gupčeve lipe.

Neka raste i bude na ponos mještanima sada i u buduće!

Sretan ti imendan Općina i Župa Sv. Juraj na Bregu!

preneseno s: www.zupa-svetijurajnabregu.com
vlč. Ivica Puškadija



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content