I oni su naši heroji: Volonteri Crvenog križa brinu o građanima Međimurja, pomažu im i posjećuju ih

Crveni križ brine o starijim i nemoćnim osobama, osobama koje su u samoizolaciji, beskućnicima, ali i nacionalnim manjinama

U borbi protiv COVID19 Društvo Crvenog križa Međimurske županije/Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec redovito provodi svoje aktivnosti bez obzira na krizu i u skladu s uputama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske te u duhu humanosti i solidarnosti kao temeljnih načela Pokreta Crvenog križa. 

Osim što osigurava logističku podršku Stožeru civilne zaštite Međimurske županije (osiguravanje medicinskih šatora za potrebe trijaže u Županijskoj bolnici Čakovec i Doma zdravlja te prijevoza zaštitne opreme), GDCK Čakovec brine o starijim i nemoćnim osobama, osobama koje su u samoizolaciji, beskućnicima, ali i nacionalnim manjinama.

– Starijim i nemoćnim osobama te onima u samoizolaciji osigurana je dostava lijekova i namirnica. Pri tome pomažu i volonteri – njih 34 aktivirana volontera. Dok na listi čekanja imamo 45 volontera koji su spremni za aktivaciju. Posljednja dva tjedna međimurskom Crvenom križu pridružili su se novi volonteri koji su nesebično pružili ruku pomoći svojim sugrađanima. Tako je, na primjer, 20 volontera  iz Murskog Središća mobilizirano za dostavu namirnica i lijekova, dok je 7 volontera iz Preloga na raspolaganju građanima ukoliko za to ima potrebe.

Osim u gradovima, volonteri su aktivni diljem svih općina županije te su obišli i beskućnike kako bi im osigurali pomoć u obliku hrane, higijenskih potrepština i deka. Osobama lošeg socio-ekonomskog stanja koje su tražile pomoć međimurski Crveni križ osigurao je i dostavio prehrambene i higijenske pakete, a jednoj korisnici osigurana su i drva za ogrjev. Do 3. travnja međimurski Crveni križ izvršio je 537 obilaska potrebitima – rekao nam je predsjednik Kristijan Valkaj.

Za one kojima je potreban razgovor, neka informacija, koji su možda sami i nedostaje im društvo, osiguravaju psihosocijalnu podršku putem telefonske linije od 0 do 24 sata (broj: 0800 1188). Stručne djelatnice tu su kako bi saslušale probleme, strahove, nedoumice građana i kako bi ih informirale o njima nepoznatim procedurama i mjerama koje se donose na dnevnoj bazi. Do 3. travanja međimurski Crveni križ primio je 144 poziva na liniju za psihosocijalne podršku. 

I dalje redovito provode akcije dobrovoljnog darivanja krvi na svom području i pozivamo sve građane da im se odazovu u velikom broju kao što su to i dosad radili, bez straha jer su mjere zaštite osigurane. Novi ciklus darivanja krvi planiran je  u Prelogu 20.04. od 10:00 do 17:30, te Čakovcu 21. i 23.04. od 10:00 do 17:30. 

– U svih 12 romskih naselja obavljena je podjela sapuna osiguranih od strane Međimurske županije i letaka Hrvatskog Crvenog križa s uputama o pravilnom pranju ruku kao preventivna mjera od zaraze COVID 19. Na granične prijelaze Trnovec i Mursko Središće dostavljena je voda i suhe grickalice za putnike koje je preuzela i distribuirala granična policija. Dostavljeno je i osvježenje za djelatnike granične policije jer moramo misliti i na one koji se svakodnevno obavljanjem svojeg posla, izlažu riziku od zaraze.

Iz donacija koje smo primili pripremljeni su prehrambeni paketi u vrijednosti od 300 kuna te je 350 paketa podijeljeno osobama starijim od 65 godina koje su u potrebi  na području cijele županije. I dalje redovito održavamo podjele paketa za korisnike našeg Socijalnog dućana tako da su nam donacije i dalje izuzetno bitne. Ovim putem zahvaljujemo svim donatorima koji omogućuju naš rad i osiguravaju neometane podjele osnovnih potrepština našim korisnicima, volonterima i djelatnicima što svakodnevno ulažu vrijeme i trud u pomoć našoj zajednici – kaže Valkaj.

Prilikom podjele paketa za starije od 65 godina koji su korisnici prava zajamčene minimalne naknade, osim predstavnika međimurskog Crvenog križa, u podjeli su sudjelovali: ravnateljica Centra za socijalnu skrb Alenka Bilić, predstavnica Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, privremena pročelnica Upravni odjel za civilno društvo, ljudska prava i sport dok je organizacija Médecins du monde Hrvatska osigurala odgovarajuće vozilo-kamper.

Na području Općine Sveti Juraj na Bregu, Crveni križ trenutno obilazi i opskrbljuje 24 korisnika sukladno njihovim potrebama.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content