Izložba karikatura oduševila posjetitelje: Dan kada Mali Mihaljevec postaje veliki

Povodom Dana žena u Malom Mihaljevcu u subotu se ponovno dogodio jedan lijepi kulturni događaj. Duboki naklon organizatorima, Društvu žena M. Mihaljevec, Općini Sveti Juraj na Bregu i Hrvatskom društvu karikaturista.

Subota, 7. ožujka je povodom Dana žena ponovo u Malom Mihaljevcu oplemenila ovu sredinu. Karikaturist Damir Novak, donačelnik Općine Sveti Juraj na Bregu i spomenuta Općina te Udruga žena Mali Mihaljevec pokazali su kako se u jednoj večeri može napraviti edukativan i kulturni događaj.

Novak je postavio izložbu karikatura Mile Lončar iz Osijeka. Ona je bila 12. izložba  koja se dogodila u ovoj sredini, a karikaturisti je to bila prva samostalna izložba. Karikature poznatih imena pobudile su izuzetnu pozornost, s obzirom da se autorica time bavi tek godinu dana, a od strane prisutnih karikaturista ocijenjena je izuzetnom.

Govoreći o autorici, Novak je kazao kako kod Milinih karikatura do izražaja dolazi sjaj u očima nacrtanih pa je Damir kazao kako je Mila „doktorica“ za oči. – Na ovoj  izložbi je 50 karikatura, a Mila ih ima znatno više. Želim da takvim tempom i takvom kvalitetom rada nastavi i tko zna gdje će joj tada biti kraj – istaknuo je Novak. 

Milan Lekić, dopredsjednik Hrvatskog društva karikaturista, je rekao kako se iz njezinih crteža odmah vidi kako je riječ o fenomenu i da je autorica osvježenje hrvatske karikature, a raduje i to što je spojila istok Lijepe Naše s ovim međimurskim kutkom.

Uz njih na otvaranju je govorila autorica izložbe, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, predsjednik VMO Vedran Kovač, dok je sve konce u svojim rukama držala Zdenka Posavec, predsjednica Udruge žena. Izložbom su tako vladale žene, publika je isto tako bila mahom ženskog roda, a izuzeci su bili dobro došli, a posebnu draž svemu su dali karikaturisti Ivan Sabolić i Ivan Lekić kojima su mnogi željeli biti objekt za njihove vrsne ruke. 

Sredinu koja ima entuzijasta kao što je Damir Novak je potvrda u spoznaji da se povijest jednog naroda piše kroz umjetnička djela koja ostaju. U uvodu središnjem događaju Udruga žena se podrudila za jedan, u ovo vrijeme aktualnu temu, za edukativno predavanje „Nasilje u obitelji“ kojeg je predavč bila Alenka Bilić, dipl. soc. djelatnica i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec.

preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio/la: Mladen Grubić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content