Traže se glumci i statisti za film koji će se snimati prema romanu Črna mati zemla

Objavljen 2013. godine, roman Črna mati zemla ubrzo je prepoznat kao jedan od najvažnijih rukopisa objavljenih u Hrvatskoj u posljednjem desetljeću, a njegov autor Kristian Novak uvršten je među najznačajnije suvremene domaće pisce. Roman je doživio nekoliko stranih i domaćih izdanja, a 2014. dobio je književnu nagradu Tportala za najbolji hrvatski roman, jednu od najznačajnijih nagrada u povijesti suvremene hrvatske književnosti. Priča o uspješnom mladom piscu Matiji Dolenčecu, smještena u međimursko selo, privukla je pozornost brojnih kazališnih i filmskih umjetnika koji su u romanu prepoznali materijal za adaptacije, a nakon kazališne adaptacije, prema romanu Črna mati zemlja snimit će se i dugometražni igrani film.

Projekt su u Međimurskoj palači turizma predstavili zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač, autor romana i koscenarist Kristian Novak, redatelj i scenarist Rok Biček te izvršna producentica Katarina Prpić.

Produkcijska kuća Antitalent je, nakon otkupa prava na ekranizaciju djela Črna mati zemla, pisanje scenarija povjerila piscu knjige Novaku te redatelju i scenaristu Bičeku, a sam projekt pokrenut je uz potporu Međimurske županije. „Bez Međimurja ne bi bilo mene ni romana Črna mati zemla, pa samim time bez Međimurja ne može ni snimanje ovog filma.“, poručio je autor romana Kristian Novak te zahvalio Međimurskoj županiji na potpori koju pruža projektu od samog početka.

„Vrlo smo ponosni na našeg Međimurca Kristiana Novaka i njegova djela, koja su prepoznata od strane publike, kritike i profesionalaca te nam je iznimno drago što se će Međimurje biti dio ovog velikog projekta. Želimo da naši Međimurci budu dio glumačke postave filma koji će se velikim djelom snimati na brojnim zanimljivim lokacijama širom Međimurja, što će biti velika promocija našeg kraja.“, kazala je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

Potencijal i kvaliteta samog scenarija za film Črna mati zemla prepoznati su i selektirani u konkurenciji između brojnih svjetskih projekata te je imao priliku razvijati se kroz 9 mjeseci na radionici TorinoFilmLab s brojnim svjetskim mentorima. Projekt su do sada podržali: Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Austrijski filmski institut s razvojem projekta, program Creative Europe – MEDIA te RE-ACT, regionalni razvojni filmski fond.

Izvršna producentica filma Katarina Prpić istaknula je da će se film snimati tijekom 2021. godine najvećim dijelom u Hrvatskoj, u hrvatsko-slovenskoj koprodukciji (Antitalent – Hrvatska i Cvinger Film – Slovenija): „Projekt snimanja filma trenutno je u fazi pretprodukcije te se pokreće intenzivna audicija diljem Međimurja kojom će biti obuhvaćene sve općine i gradovi. Traže se glumci i statisti za film, stoga na audiciju pozivamo obitelji sa svojim članovima starijima od 6 godina.“ Velika odgovornost provjerena je slovenskom autoru Roku Bičeku, koji je naglasio da će se film raditi na dijalektu, a glumačka ekipa sastavit će se od profesionalaca i naturščika.

Audicija se realizira uz podršku Međimurske županije te operativnu podršku Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, čiji je predsjednik Dejan Buvač objasnio da će se audicije održati od 8. veljače do 1. ožujka u svim gradovima i općinama Međimurja.

preneseno s: www.medjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content