GODIŠNJI SKUP Rad udruge ‘Pomoć neizlječivima’ prepoznat je i daleko izvan Međimurja

Prošlo je jedno desetljeće u službi humanosti i čovjeka. Skup je održan u izletištu Zlatni breg u Zasadbregu

Skup je okupio članove i podupiratelje Udruge. Osvrt na lanjski rad iznijela je predsjednica Udruge mr. Renata Bermanec. Ove godine će svečanošću obilježiti desetljeće rada.

Iz njezinog sveobuhvatnom izvješća izdvajamo osvrt na projekte koji su bili fokus rada Udruge, a realizirali su se uz pomoć sljedećih lokalnih i regionalnih samouprava: Nedelišće, Sveti Juraj na Bregu, Belica, Pribislavec, Sveti Martin na Muri, Prelog, Čakovec, Mursko Središće i Međimurska županija. Udruga je zahvalna navedenim donacijama kao i svim drugim donacijama građana i organizacija. Predsjednica je izrazila zadovoljstvo što je njihov rad prepoznat daleko izvan Međimurja što dokazuju i skupovi koje su organizirali.

Posebno je izdvojila  kako  je primarni cilj palijativne skrbi da se bolesnicima pruža cjelovita skrb, a naglasak je na emocionalnim, društvenim, praktičnim i duhovnim problemima koje bolest može izazvati- rekla je, a posebno je naglasila:- S ciljem što bolje razmjene iskustva dobre prakse i stjecanja novih znanja 12. i 13. rujna 2019. u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje bili smo organizatori i domaćini stručno – znanstveni skup o palijativnoj skrbi: “Zašto je skrb na kraju života drugačija?“. 

Dvodnevni skup održan je u  organizaciji  Doma zdravlja Čakovec, naše Udruge i Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi te uz potporu Međimurske županije- dodala je predsjednica. Rekla je kako je skup imao i međunarodni karter jer već skoro tradicija dolazak gostiju  iz Velike Britanije:-

Velika Britanija kolijevka je palijative, a predavači David Oliver,  Anke Bohn i drugi predavači  dolaze na skupove u organizaciji Udruge već nekoliko godina kako bi primjere iz prakse podijelili sa više od 100 sudionika iz Hrvatske i susjednih država-ponosno će predsjednica. 

Spomenka Tomašić, voditeljica Posudionice ortopedskih i drugih medicinskih pomagala, je sa zadovoljstvom rekla kako posudionica može zadovoljiti prohtjeve svojih korisnika i to samo zato jer dobivaju pomoć od ljudi koji se senzibiliziraju s Udrugom, ali i zbog toga što vode skrb o popravku tako da pomagala popravljaju ugradnjom novih dijelova tako da svako pomagalo korisnici mogu koristiti isti dan kada ga zatraže.

Kako dalje?

Plan i program za ovu godinu su zahtjevni, a prioritet će povodom 10. obljetnice biti volonteri; njihova daljnja edukacija, podrška i jačanje. Nadalje nastaviti će svoj doprinos skrbi za bolesnike i njihove obitelji te raditi na provođenju zakonskih odredbi vezanih za volonterstvo. Bit će provedena i posebna edukacija s članstvom koje radi u Posudionici ortopedskih pomagala kako bi oni bili ispravni tumači njihove uporabe, a ako zatreba i instruktori. Poseban zadatak će im ove godine obilježiti desetljeće rada i djelovanja uz prigodnu svečanost.

Na kraju skupštine okupljeni su se u svom trošku zadržali na večeri. Članice su ispekle kolače, a posebno ih je  tortom obradovala Branka Novak iz Nedelišća u znak zahvalnosti za korištenje ortopedskog pomagala.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content