4. Međunarodna izložba karikature Čakovec 2019: Prvu nagradu osvojio karikaturist Darko Drljević iz Crne Gore

Ove je godine za 4. Međunarodnu izložbu karikature na temu voda pristiglo rekordnih 1.380 radova iz 72 države, najviše iz Irana. Poslalo ih je 563 autora. Uz kategoriju seniora, prošle je godine uvedena i kategorija za mlade do 16 godina. I ova je kategorija polučila rekordan odaziv. Pristiglo je čak 128 karikatura iz deset država, od sveukupno sto autora. kazao je na otvorenju izložbe u Centru za kulturu Čakovec idejni začetnik ovog festivalskog druženja karikaturista u Čakovcu.

Upravo u toj kategoriji nagrađene su i pohvaljene dvije mlade talentirane autorice. Devetogodišnja Ariela Crkvenčić iz Čakovca osvojila je treću nagradu. Priznanje je pak osvojila 13-godišnja Lea Lehkec iz Strahoninca. Prvu nagradu u kategoriji junior otišla je u Tursku (Sumeyra Toka, 14 god), a druga u Srbiju (Sofija Bogdanović, 15 god). Osim našoj Lei priznanja su dodijeljena karikaturisti iz Rusije (Fedor Chernyshev, 10 god), Srbije (Ognjen Stojanović, 14 god), Egipta (Hoda Wesam Khalil, 11 god) i Indije (Vaishnavi, 12 god).

Prvu nagradu festivala i izložbe osvojio je karikaturist Darko Drljević iz Crne Gore koji je na otvorenju izložbe kazao kako mu je posebno drago što svoju ukupno 200-tu nagradu osvojio upravo na izložbi u Čakovcu. Druga nagrada otišla je u Iran (Benjamin Ale Ali), a treća u Poljsku (Slawomir Makal).

Uz Damira Novaka članovi žirija bili su karikaturisti Bojničan František (Slovačka), Krešimir Kveštek (Hrvatska), Željko Pilipović (Hrvatska) i grafički i web dizajner Josip Toth iz Čakovca koji je uredio i grafički oblikovao prigodni katalog izložbe.

Otvorenju izložbe nazočili su župan Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Zoran Vidović i Mladen Novak predsjednik Skupštine Međimurske županije koji je ujedno i otvorio izložbu kao jedan od podupiratelja i sponzora ovog kulturnog događanja. Izložbu je predstavio Krešimir Kveštek, a večer je moderirala Marta Horvat.

Predsjednik međunarodnog ocjenjivačkog žirija karikaturist Damir Novak je kazao: –  Najviše je bilo tema na temu izbjeglica i ratova povezanih na glavnu temu voda. Ali pokušali smo za izložbu odabrati radove koji imaju nekakav “gek” što je bit karikature.

preneseno s: www.mnovine.hr

Scroll to Top Skip to content