Hoće li Šumska lasica utrčati u Brezje?

Tridesetčetverogodišnja Anita Žganec iz Austrije nedavno je na Tehničkom fakultetu u Beču diplomirala arhitekturu. Za diplomski rad osmislila je projekt naziva Šumska lasica. Što se krije iza ovog naziva – pitamo novopečenu arhitekticu?  

– Moja kći Ella, koja sad ima tri godine, inspirala me da za diplomski rad projektiram vrtić. S obzirom da mi je tata Ivan Kovačić rodom iz Brezja i ondje imamo kuću, odlučila sam osmisliti projekt vezan uz vrtić u Brezju. On se nalazi u blizini naše kuće, ondje sam nekad provodila puno vremena, a osim toga želja mi je bila napraviti nešto za sve mještane Brezja, priča nam Anita. 

Pomno je istražila čitavu povijest naselja s naglaskom na  vrtić koji funkcionira u adaptiranim prostorima negdašnje škole, a uz povijesni presjek kao smjernice u radu koristila je i razgovore sa stanovnicima Brezja, ravnateljicom i pedagoginjom Vrtića te načelnikom Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelkom Nagrajsalovićem. Rezultat  dvogodišnjeg rada je projekt koji objedinjuje dječji vrtić s jaslicama, streljanu te centar kulture, odnosno društveni dom.

– Osluškivala sam želje i potrebe stanovnika te nastojala napraviti ono što smatraju potrebnim. Moj projekt obuhvaća dogradnju vrtića i prenamjenu postojeće zgrade. Streljana bi se preselila na kat i bila bi potpuno odvojena od prostorija za djecu, dolje bi bile jaslice, a sadašnje vanjsko dječje igralište postalo bi dograđeni vrtić. Ideja je da se taj prostor danju koristi kao vrtić, a da objekt u večernjim satima mogu koristiti svi stanovnici Brezja. Projektirano je prema Montessori principu što znači da nema fizičkih zidova. Prostor je otvoren, a djeca sama ‘stvaraju’ grupe, odnosno prostorije u prostoriji pomoću zavjesa, objašnjava arhitektica Anita svoju viziju. Za svoj rad – koji je upotpunila brojnim ilustracijama, crtežima svoje kćeri Elle i zanimljivim štiklecima iz povijesti Brezja – primila je brojne pohvale. 

– Profesorici se projekt jako svidio jer ima potencijala za realizaciju i jer sam sačuvala izvorni objekt napravljen 1953. godine. Ukoliko Općina pokaže interes, spremna sam ga ustupiti kako bi se projekt realizirao, dodaje Anita.

preneseno s: www.medjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content