Predstavljanje zbirke pjesama “Lojanica u ruci”

U subotu 8. lipnja 2019. godine, uoči svetkovine Duhova, u župnoj crkvi u organizaciji Župe Sv. Juraj na Bregu održano je predstavljanje zbirke pjesama naše župljanke Marije Jambrović „Lojanica u ruci“. Treća je to njezina knjiga koja pripada duhovnoj poeziji jer autorica u svojim pjesmama govori o ljubavi prema Bogu kojega slijedi i prema ljudima i na taj način čitateljima pokazuje put kojim bismo svi trebali koračati u životu.

U uvodnom dijelu promocije urednik zbirke Ivan Kutnjak govorio je o hrvatskoj duhovnoj književnosti kroz povijest istaknuvši kako je od sredine 20. stoljeća do neovisnosti Hrvatske religioznost u književnosti bila zabranjivana da bi se o njoj opet smjelo govoriti stvaranjem Republike Hrvatske. U tom je smislu, prema riječima urednika i recenzenta, Marija Jambrović ušla velikim koracima u hrvatsku religioznu književnost i kako u njezinoj religioznoj lirici nalazimo žrtvu, samoću, ali i prikrivenu nadu i čvrstu vjeru da čovjek u svojoj nemoći ipak neće biti prepušten sam sebi. U pjesmama uočavamo životne poteškoće, ali i radost i veliku nadu koja čovjeka pokreće i motivira da krene naprijed.

Pjesme su uz autoricu pročitale članice Kulturno-umjetničkog društva Sveti Juraj na Bregu Katarina Jerosimić, Slavica Edešar, Melita Levačić i Milena Edešar-Dominić te pjesnik i profesor hrvatskoga jezika Danijel Kralj. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Ružica i Milovan Horvat. Na kraju je pjesnikinji, svim sudionicima i posjetiteljima zahvalio župnik vlč. Ivica Puškadija koji je čestitao autorici uz prigodni poklon – buket cvijeća kao znak zahvalnosti za sve što čini za našu župnu zajednicu. Marija Jambrović zahvalila je svima koji su je podržali u stvaranju knjige, a posebno preč. Ivanu Kozjaku, vlč. Ivici Puškadiji, gospodinu Jurju Levačiću, uredniku Ivanu Kutnjaku, suradnici u pripremi rukopisa Katarini Jerosimić i svima koji su uveličali svojim sudjelovanjem i dolaskom ovu pjesničku večer. Nakon predstavljanja knjige susret je završen domjenkom u općinskoj maloj dvorani za sastanke uz prelijepo, veselo druženje. Ova je pjesnička večer bila odlična priprema za proslavu blagdana Duhova, a svi su se nazočni složili da nam takva druženja obogaćuju i uljepšavaju život. Pjesnikinji Mariji Jambrović od srca hvala na još jednom odličnom uratku i želimo joj obilje Božjeg blagoslova, dobro zdravlje i još mnogo napisanih pjesama.

Danijel Kralj

preneseno s: www.zupa-svetijurajnabregu.com



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content