Najbolja mala kustosica Maja Bogdan

U Muzeju Međimurja Čakovec i ove je godine obilježen Međunarodni dan muzeja. Tim su se povodom okupili predstavnici šest međimurskih škola koji su sudjelovali u kulturnoj manifestaciji pod nazivom Mali školski kustosi. Radi se o projektu koji već deset godina provodi Muzej Međimurja Čakovec u sklopu kojeg učenici viših razreda osnovne škole predstavljaju stare međimurske predmete, običaje, objekte ili povijesne lokacije.

Obzirom da je cilj manifestacije jačanje svijesti djece i mladeži o potrebi očuvanja međimurske kulturne baštine, ove se godine u ulozi muzejskih kustosa okušao 21 učenik: Valentina Erdelji, Leonarda Gašparić i Dora Papak iz Osnovne škole Sveta Marija, učenici Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba Lana Volar, Dorotea Tilošanec i Emili Volar, potom Doroteja Šantavec, Nina Kolarić i Sofia Pandur iz OŠ Hodošan, Maja Bogdan, Filip Nemec i Karla Kralj (OŠ Sveti Martin na Muri), Anamarija Srpak, Klara Mesarić i Emili Glavina (OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu), učenici domašinečke Škole Marijela Drvoderić, David Lisjak i Elena Juračić te Marija Brezovački, Petra Petek i Erik Anušek iz OŠ Štrigova.

Tema je bila prehrana pa su tako učenici prezentirali predmete vezane poput košnice, kosala s deskom, meštrije za kavu, stare kuharice, štublje i cedila, krničke, lopara, greblice, mlinčeka za mljevenje maka i drvenog lagveka. Stručni žiri u sastavu djelatnika Muzeja (Branka Marciuš, Janja Kovač, Maša Hrustek Sobočan i Zlatko Bacinger) najboljim malim kustosom proglasio je Maju Bogdan iz OŠ Sveti Martin na Muri koja je prezentirala krničku. Drugo mjesto pripalo je Sofiji Pandur iz OŠ Hodošan za prezentaciju molitvenika, a treće mjesto za odabir raspela osvojila je Elena Juračić iz OŠ Domašinec.

preneseno s: www.medjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content