Anđelko Nagrajsalović: Do kraja godine završavaju radovi na vrtiću u Lopatincu!

Blagdan svetog Jurja prvi je blagdan poslije Uskrsa, koji se slavi 23. travnja. Prema legendi koja je nastala u 13. stoljeću sveti Juraj pobijedio je strašnog zmaja i oslobodio stanovnike Silene davanja danka. Najčešće se prikazuje kao vitez koji ubija zmaja i spašava princezu te je zaštitnik zemlje, usjeva, zelenila, stoke, pastira, ratara, križara, vojnika i svih obrta vezanih uz ratovanje. Sveti Juraj izuzetno je omiljeni svetac, s rekordnim brojem posvećenih župa i kapela širom Europe, a upravo tog sveca za svog je zaštitnika izabrala i Župa Svetog Jurja na Bregu. Uz tradicionalno proštenje Općina taj dan slavi i svoj Dan. Kao i dosad, obilježavanje se održava nekoliko dana, i to nizom sportskih, kulturnih i zabavnih aktivnosti. Upravo je Dan Općine bio povod za naš razgovor s načelnikom Anđelkom Nagrajsalovićem.

* Koje ste sve projekte završili u godini iza nas?

Preko Mjere 7.4.1 za dogradnju i rekonstrukcija dječjeg vrtića u Lopatincu iz europskog fonda, Općini je bilo odobreno preko 5 milijuna kuna. Provedbom javne nabave radovi ukupno iznose preko 6  milijuna kuna, a samim time dobit ćemo dvije vrtićke skupine, što znači oko 40 mališana.

Izvođač radova je Đurkin d.o.o., prva ploča betonirana je ovog tjedna. Rok za dovršetak je kraj 2019. godine. U dvoranu Jurica Murai se nakon Dana Općine seli vrtić pošto se s postojeće zgrade vrtića mora skinuti krovište. Ono što nam još predstoji je da moramo otvoriti Javnu ustanovu, potom ćemo raspisati natječaj za zaposlenike.

*Koji su još projekti bili na kojima ste radili?

Puno smo projekata prijavili na natječaje, ali je samo dio odobren. Ono što mogu izdvojiti jest da smo u zadnje dvije godine postavili više od petstotinjak LED lampi. Uz financijski doprinos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije proveo se projekt izvođenja radova na popuni LED svjetiljaka javne rasvjete u iznosu od 100.000 kuna. Ostatak iznosa od oko 250.000 kuna sufinancirao se iz proračuna Općine Sveti Juraj na Bregu.

Osim toga, sanirali smo prometnicu u Lopatincu u Vinogradskoj ulici zbog dotrajalosti te je uređen prilaz i parkiralište kod Društvenog doma u Dragoslavcu. Isto tako, sanirali smo asfalt košarkaškog igrališta kod Osnovne škole u Pleškovcu. U Dragoslavcu se saniralo klizište, a na sve radove ukupno je utrošeno 330.000 kuna iz vlastitih općinskih sredstava.

U 2018. godini završen je i dio radova na sanaciji klizišta na groblju u Pleškovcu, a nastavak radova predviđen je za proljeće 2019. godine.

Prošle godine počela je rekonstrukcija SRC-a Zasadbreg, a na SRC-u Vučetinec planira se izgraditi novi objekt. Nadalje, postojeća poduzetnička zona Brezje planira se potpuno komunalno urediti. U planu je i energetska obnova dječjeg vrtića u Brezju.

Mislili smo i na naše studente kojima ćemo podići iznose stipendija nakon dana općine. Općina trenutno stipendira  48 studenata koji studiraju u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Tijekom akademske godine 2018./2019. Općina na mjesečnoj bazi izdvaja 300 kuna za studente koji studiraju u Čakovcu, Varaždinu, Koprivnici i Križevcima, a Zagreb i ostala mjesta u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu financiraju se s 500 kuna. U 2018. godini za stipendiranje studenata izdvojilo se 190.500 kuna. Nadalje, tijekom 2018. godine umirovljenicima s područja Općine podijeljeno je ukupno 76.650 kuna. Za Uskrs i Božić umirovljenici su dobili novčana sredstva u iznosu od 150 kuna po umirovljeniku.

U naselju Vučetinec obnovio se Dom kulture Vučetinec. Radovi su obuhvaćali zamjenu dotrajalih pločica, kupovinu PVC stolarije te soboslikarske radove. Srušio se dio zida kako bi se povećao postojeći prostor, izveo se i novi sustav grijanja. Za rekonstrukciju Doma kulture u Vučetincu ukupno se izdvojilo 126.000 kuna.

* Kakav je društveni život u općini?

– Imamo puno udruga koje organiziraju mnoštvo događaja tijekom cijele godine. Na području Općine Sveti Juraj na Bregu djeluje četrdesetak udruga. Iz proračuna Općine za udruge izdvojilo se 551.100 kuna za projekte, programe i manifestacije iz područja kulture i sporta. Ono što mene ljuti je da vijećnici negoduju da puno novaca dajemo za udruge, a zapravo je najgore da i na ono što općina organizira pola vijećnika ne dolazi na događanja.

*U kojoj je fazi izgradnja kanalizacije u općini?

– U Lopatincu su ostale još dvije ulice koje će se riješiti u ovoj godini, a Brezje i Mali Mihaljevec je u cijelosti obuhvaćen. U 2018. godini završili smo kanalizaciju djelomično i u Pleškovcu, Vučetincu i Zasadbregu. Ostao nam je još gornji dio Općine, odnosno Dragoslavec, Frkanovec, Okrugli Vrh i dio Pleškovca i Vučetinca. Po broju priključaka ispada da smo pokrili negdje oko 60 posto kućanstava. Ono što je još problem, je taj da tamo gdje su napravljeni priključci, da se mještani nisu priključili. Nakon opomena, dio mještana je reagirao i priključio se na kanalizaciju, dok jedan dio još uvijek nije. Postoje i oni koji su se priključili i koriste kanalizaciju, a nisu još potpisali ugovor. Njima će retroaktivno poslati obračun za mjesece od kada su koristili napravljenu kanalizaciju. Tijekom 2018. godine za sustav odvodnje otpadnih voda plaćeno je preko 1.5 milijuna kuna.

preneseno s: www.mnovine.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content