UŽ Mali Mihaljevec i Damir Novak ugostili karikaturisticu Natašu Rašović Bodiš

Utisak s izložbe karikatura održane povodom Dana žena u Malom Mihaljevcu u cijelosti prenosimo s web stranice Nataše Rašović Bodiš.

Petak 8.3. prošao je već tradicionalno u protestu na kojem je par tisuća Zagrepčana pokazalo da nismo tihi, mirni građani koji ćemo šutke gledati nepoštovanje, okrutnost koje žene doživljavaju na mjestu gdje bi trebale dobiti pažnju i razumjevanije. Svjedočanstva žena o tretmanu prilikom abortusa, pobačaja, rađanja djeteta više bi spadala u doba srednjeg vijeka nego u ovo naše sekularno, moderno društvo.

U subotu 9.3. mojom izložbom, u kojoj sam se najviše fokusirala na portrete žena nastavila sam taj potrest. Ugostila me je Udruga Žena Mali Mihaljevec, i mogu reći da takav doček nisam očekivala. Kao da sam zakoračila u neki alternativni, bolji svijet gdje se umjetnost još uvijek cijeni.

Ova izložba je bila potpuno različita od uobičajenog procesa izlaganja gdje su svi plaćeni, od galerije, kritičara koji radi predgovor, tiskare koji štampa kataloge… svi osim autora koji izlaže. Od njega se očekuje da podnese lavovski dio troškova, priredi domjenak, iza po običaju padne i koja runda u obližnjem kafiću. I onda se pitaju zašto se galerije zatvaraju. Danas kad se jednim klikom miša dopre do više ljudi nego što ikad uđe u jednu galeriju, većina likovnih umjetnika se odlučuje na tu soluciju.

Karikaturist Damir Novak i Udruga Žena Mali Mihaljevec pokazala je kako se može napraviti izložba koja cijeni umjetnika. Damir Novak je postavio izložbu, žene iz udruge su priredile vrhunski domjenak i svojom ljubaznošću postigle da poželim izlagati svaki mjesec.

Na čisto simboličan način sam im zahvalila sa poklonom društvene igre Strašne žene, udruge K-zone, za koju su rađeni neki od izloženih portreta. Dio portreta je bio izložen kao najava izlaska knjige Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, izdavača Iris Illyrice. Samo otvaranje svojim pjesmama je oplemenila pjesnikinja Melita Makovec. Izložbom su tako vladale žene, publika je isto tako bila mahom ženskog roda, a izuzeci su bili dobro došli.

U društvu u kojem je skoro potpuno nestala kultura kupovanja umjetničkih djela, srećom entuzijastu kao što je Damir Novak to ne sprečava da organizira izložbe. Od samostalnih kao što je bila ova, sve do međunarodne izložbe karikatura. Trud koji ulaže jedino si može naplatiti u spoznaji da se povijest jednog naroda piše kroz umjetnička djela koja ostaju.

preneseno s: www.mnovine.hr

Scroll to Top Skip to content