Muškoj vokalnoj skupini Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu brončana plaketa

11.11.2018. u Sisku je održana 15. državna smotra malih vokalnih sastava Republike Hrvatske u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Na njoj je u kategoriji slobodni stilovi i žanrovi u konkurenciji od ukupno pet sastava nastupila i naša muška vokalna skupina i osvojila brončanu plaketu. I sam plasman na ovu smotru je ogroman uspjeh za nas, jer je iz čitave Hrvatske nastupilo samo pet sastava u ovoj kategoriji. Mi smo predstavljali našu Međimursku županiju,a pravo nastupa smo stekli na smotri zborova u Svetoj Mariji ove godine odlukom selektora Roberta Homena (dirigenta HNK I. pl. Zajca u Rijeci).

Ovo je bio naš prvi nastup na državnoj razini i to u tako biranom društvu. Imali smo priliku čuti i vidjeti ono najbolje što u ovom vremenu nude mali vokalni sastavi. Glazbeni izričaj svake od ovih skupina je bio poseban prema repertoaru, načinu izvedbe, broju pjevača i iskustvu.

Moramo priznati da nije bilo lako pjevati u ovakvom društvu i pred ovakvim žirijem: dr.sc. Irena Miholić – Institut za etnologiju i folkloristiku, prof. Krunoslav Šokac – bivši član FA Lado i etnolog i Luka Vukšić – stalni dirigent Akademskog zbora „Ivan Goran Kovačić“.

Nama je prema mišljenju stručnog žirija pripala brončana plaketa čime smo mi izuzetno zadovoljni i daje nam priznanje za uloženi trud, volju i želju za pjevanjem pod budnim okom našeg voditelja Milovana Horvata. Na okruglom stolu svakom je voditelju bilo izneseno mišljenje članova stručnog žirija. Naglašene su posebnosti i prednosti svakog sastava, ali i dane smjernice za daljnji rad na kvaliteti izvedbe i odabiru repertoara.

Smotra se održala u Glazbenoj školi Frana Lhotke u prekrasnom akustičnom ambijentu bivše židovske sinagoge u Sisku, a domaćini su nam bile članice Vokalnog ansambla LIPE. Uz našu Mušku vokalnu skupinu Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu nastupili su još: ženski vokalni sastav KUD-a „Podravka“ Koprivnica (srebrna plaketa), Gospodnetić singers glazbenog kluba Lisinski iz Zagreba (zlatna plaketa), muška klapa „Kolapljani“ Sisak (zlatna plaketa) i ženski vokalni sastav „Kušlec“ iz Konjščine (srebrna plaketa).

Svaka pohvala još jednom našim pjevačima i voditelju Milovanu Horvatu.

Scroll to Top Skip to content