Ostvarite financijske potpore – (Ne)košnja vlažnih livada

Iz Međimurske prirode stigao je zanimljiv i edukativan tekst o očuvanje prirodnog bogatstva.

Tekst prenosimo u cijelosti.

Ne treba posebno ponavljati činjenicu da je šire područje Bedekovićevih graba u općini Sveti Juraj na Bregu te ono oko Goričana značajno stanište ugroženih vrsta danjih leptira (velikog i zagasitog livadnog plavca).

Ono o čemu se vlasnici tih livada trebaju informirati jest mogućnost ostvarivanja financijskih potpora zbog činjenice da je navedeno područje ekološka mreža Natura 2000. Konkretno, radi se o potpori za IAKS mjere koja se financira kroz program Ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. godine.

Mjera za zaštitu leptira, zagasitog i velikog livadnog plavca, može se provoditi na značajnim površinama Međimurske županije. Poljoprivrednici mogu ostvariti visinu potpore od 274 eura po hektaru ako se odluče gospodariti svojim vlažnim travnjacima na prirodi prihvatljiv način. Konkretno, radi se o košnji od 15. lipnja ili nakon 15. rujna svake druge godine. Ovim putem apeliramo na poljoprivrednike da se za dodatne informacije i postupak kako zatražiti potporu obrate Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi.

Nije prikladno da Bedekovićeve grabe i druge vlažne livade Međimurja budu pokošene u netradicionalno razdoblje odnosno 5. ili 15. kolovoza. Košnjom u krivo vrijeme narušava se životni ciklus leptira i tako utječe na njihovu veliku smrtnost i izumiranje na tom lokalitetu. Trenutni instrument zaštite vlažnih livada i leptira je dobrovoljan tako da bez suradnje i aktivnog uključivanja poljoprivrednika neće biti zaštite ni staništa ni leptira.

Za kraj, moramo naglasiti da je na samom području spomenika prirode Bedekovićeve grabe prisutna preintenzivna traktorska košnja. Ovim putem pozivamo sve poljoprivrednike koji gospodare vlažnim livadama na tom području da nam pomognu u zaštiti biološkog blaga Međimurja te da ne pokose svoje livade za otavu u kolovozu, već pričekaju sredinu rujna, a da se za kompenzaciju izgubljenog na kvaliteti otave uključe u sustav financijskih potpora.

preneseno s: www.mnovine.hraktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content