Za djecu u školama zdravi obroci i najbolje namirnice, ali im kuhari udovolje i s linoladom ili pizzom

Juhe, variva, tjestenina i umaci, piletina, pečenja i drugi mesni specijaliteti… samo su dio menija uklopljenih u prehranu međimurskih osnovnoškolaca.

Naglasak je stavljen na zdrave namirnice i obroke, ali djeci se povremeno treba udovoljiti i s linoladom, hrenovkama ili pizzom.

Kuhani obroci

Sustav školske prehrane dostupan je svim osnovnoškolcima kroz projekt „Školski obrok za sve“, za koji je Grad Čakovec još početkom prosinca prošle godine potpisao ugovor od gotovo pola milijuna kuna, dok je Međimurska županija sredinom veljače ove godine s osnovnim školama potpisala ugovore vrijedne 1,5 milijuna kuna. Ovim projektom prehranu u školskoj kuhinji dobili su i učenici koji dolaze iz obitelji lošijega imovinskog stanja.

Škole sudjeluju u projektima “Školsko voće” i “Mlijeko u školama”, koji na meni donose voće i mliječni obrok

Školska prehrana odlično je organizirana u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Svetom Jurju na Bregu. Iako se nastava odvija u dvije smjene, svi učenici dobivaju topli kuhani obrok.– Hrani se oko 300 učenika i 20-ak djelatnika škole te još 40-ak učenika u Područnoj školi Zasadbreg. Imamo dvije kuharice, tako da prijepodnevna i popodneva smjena imaju kuhani obrok za vrijeme odmora. Četiri dana učenici imaju kuhani obrok, dok je jedan dan rezerviran za gotovi obrok poput sendviča. Dojmovi su pozitivni, nismo dobili nijedan prigovor od djece ni od njihovih roditelja – zadovoljno objašnjava ravnatelj škole Mladen Beuk.

Kuharicama Nevenki Bregović i Petri Horvat posao olakšava i činjenica da je škola prije godinu dana dobila novu kuhinjsku opremu, što je svakako doprinijelo brzini i kvaliteti pripreme obroka.

– Prazni tanjuri i zdjele najbolji su dokaz da djeci odgovara školski meni. Pogrešno je razmišljanje da djecu treba svaki dan zatrpavati s varivima, juhama, povrćem… Djeci treba raznolika prehrana koja uključuje i druge stvari, poput prženih krumpirića, pizze ili slatkog kolača. Ne smije im se ništa uskraćivati, ali ne treba ni pretjerivati – objašnjavaju kuharice, koje su taman sa štednjaka maknule pirekrumpir i mesne okruglice, popularne ćufte.

Čakovečka Prva osnovna škola za svoje učenike organizira užinu za učenike koji dolaze na nastavu u dvije smjene te ručak za one učenike koji su u dnevnom boravku. Školu pohađa gotovo 800 djece, od kojih se 670 hrani u školskoj kuhinji.

Projekti

– Trudimo se djeci ponuditi što kvalitetniji i raznolikiji jelovnik, bez obzira na vrlo velik broj učenika i skromni prostor u kojem rade naši kuhari. Unatoč tome imamo zdravi jelovnik, s kojim smo krenuli među prvima u Međimurskoj županiji. No, treba napomenuti da se kultura zdrave prehrane mora početi razvijati u obiteljskom domu. Ako djeca kod kuće ne jedu zdravu i raznoliku hranu, neće je htjeti jesti ni u školi – rekao nam je Siniša Stričak, ravnatelj Prve OŠ Čakovec.

2 milijuna kuna osigurali su Grad Čakovec i Međimurska županija za provođenje projekta “Školski obrok za sve”, kojim je osiguran školski obrok i za one lošijega imovinskog stanja

Obje ove škole sudjeluju i u dva projekta, „Školsko voće“ i „Mlijeko u školama“, u sklopu kojih se svim učenicima barem jednom tjedno na meniju nađe neko voće, odnosno čaša mlijeka ili neki drugi mliječni proizvod.
U OŠ I. G. Kovačića je 30 učenika kojima Općina plaća školsku prehranu.
– Ostali plaćaju pet kuna po danu, ali maksimalno 90 kuna mjesečno ako prijeđemo 18 školskih dana. Tako je dogovoreno na Vijeću roditelja i s tim iznosom pokrivamo sve troškove – otkriva ravnatelj Beuk.

U I. OŠ Čakovec je 110 učenika kojima Grad plaća prehranu. I tamo je cijena užine 5 kuna dnevno.
– Dnevni boravak jednim dijelom financiraju roditelji, drugim Grad Čakovec, a u taj iznos uračunat je i ručak. Ovog trenutka u boravku imamo 53 djece, a ta brojka raste iz godine u godinu. U dnevnom boravku su djeca prvih, drugih i trećih razreda, iako imamo upite i za djecu koja idu u četvrti razred. No, ovog trenutka nemamo dovoljno prostora, odnosno kapaciteta da boravak proširimo i na njih – zaključio je ravnatelj Stričak.

Uređenje kuhinje i moderna oprema

Prva OŠ Čakovec s obzrom na vrlo veliki broj djece ima pravo na tri kuhara, no kako od 2008. godine stoji zabrana zapošljavanja od strane Ministarstva obrazovanja, u školi i dalje rade samo dva kuhara.
– U svakoj smjeni imamo 280 učenika koji se hrane u kuhinji, 53 ih je u dnevnom boravku te još 30 djelatnika škole, što znači da dnevno naša dva kuhara pripreme oko 650 obroka. Uz to rade i sve ostale poslove u kuhinji, dakle čišćenje i pranje posuđa.
Nadam se da će se uskoro ukinuti zabrana Ministarstva te da ćemo napokon moći zaposliti i trećeg kuhara. Čeka nas i uređenje kuhinje, kao i modernizacija opreme – rekao je ravnatelj Siniša Stričak.

No, i u trenutnim uvjetima kuhari Bojan Žitnjak i Božidar Kunštić uspijevaju svaki dan na tanjure staviti zdrave i maštovite obroke.
– U suradnji s nastavnicima pokušavamo doznati od roditelja u kojem smjeru oni vide razvoj školske prehrane. Njihova očekivanja nama su temelj u kreiranju jelovnika. Trudimo se na moderniji način pripremiti neke namirnice prema kojima djeca imaju odbojnost, pa tako mahunarke povezujemo s tunom, tjesteninu serviramo u različitim salatama, umjesto kelj variva pripremamo kelj na lešo s krumpirom i maslinovim uljem… – otkriva kuhar Kunštić.

Povećanju kvalitete menija pridonijela bi i mogućnost nabavke namirnica lokalnih proizvođača.
– To je izvedivo, ali je potrebna veća pomoć lokalne zajednice. Naime, teško da će se jedna škola sama povezati s malim proizvođačima i na taj način organizirati svakodnevnu nabavku namirnica. Puno lakše bi bilo, a vjerojatno i po povoljnijim cijenama, kada bi više škola ušlo u ta – zaključio je ravnatelj Stričak.

preneseno s: www.regionalni.com



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content