Pjevački zbor u posjetu Vukovaru i Vođincima

Subotu, 14.10.2017. pjevački zbor „Sveti Juraj na Bregu“ je proveo u Slavoniji, točnije u Vukovaru i Vođicima.

Dan je započeo posjetom Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata,  Ovčari i Spomendomu na Ovčari. Nitko od nas nije ostao ravnodušan na žrtvu ljudi koji su tamo stradali, pokopani ili im se još uvijek ne zna sudbina. Počast smo im odali onako kako najbolje znamo – molitvom i pjesmom.

Nakon toga smo krenuli do Memorijalnog centra domovinskog rata gdje nas je dočekao vukovarski branitelj koji nam je iz prve ruke ispričao o bitci za Vukovar i proveo nas kroz centar. Ovdje smo čuli sve o siromašnom naoružanju koje su branitelji Vukovara posjedovali i sami izradili, o manjku informacija i načinima komukacije s vanjskim svijetom, vođenju borbi za svaku kuću i odoljevanju neprijatelju koji je bio nemjerljivo jači i brojniji. Vidjeli smo i uvjete života u logorima Stajićevo i Begejci.  Još smo se neko vrijeme zadržali u krugu vojarne razgledavajući postavu na otvorenom a zatim krenuli u centar Vukovara do Dunava. Tu je, nakon šetnje,  završio naš razgled grada sa licenciranim vodičem, gospođom Sandrom Gašparić, koja je i sama kao srednjoškolka prošla sve ove strahote do pada Vukovara, a onda ju je sudbina dovela u naše Međimurje, u kojem je  završila svoje školovanje i nakon toga se vratila natrag u Vukovar.

Naš posjet Slavoniji se nastavio gostovanjem u župi Vođinci. Tu nas je srdačno dočekao župnik vlč. Ivan Šiško zajedno sa svojim crkvenim zborom. Ispričao nam je ukratko o svojoj župi i župnoj crkvi. Nakom listopadske pobožnosti, u 19:00, imali smo nastup na kojem se prvo predstavila naša muška vokalna skupina a zatim i čitav mješoviti zbor pod ravnanjem Milovana Horvata. Otpjevali smo skladbe posvećene Mariji i zaradili gromoglasan pljesak i oduševljenje mnogobrojnih župljana. Najveća pohvala je bila ta kad nas je domaći župnik nazavao katedralnim zborom. U duhu pozitivnih emocija koje smo mi prenijeli domaćinima svojom pjesmom, a oni nama svojom zahvalnošću, razmijenili smo poklone koje je pripremio zbor, vlč. Ivica Puškadija i  načelnik naše općine Anđelko Nagrajsalović. Naš velečasni je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu te izrazio nadu da se uskoro vidimo i u našem Međimurju.

Kući smo se vratili puni raznih dojmova, zahvalni za svoju domovinu, s novim poznanstvima i potvrdom da ono što činimo svojom pjesmom ima prepoznatljivost  i daleko van granica naše župe, odnosno općine.

Marta Lončar – Vinković



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content