Varaždinske barokne večeri 2017.

Dana 08. listopada 2017. održane su po treći puta već tradicionalno Varaždinske barokne večeri  u župnoj crkvi Sv. Jurja, mučenika u Lopatincu. Ove godine zemlja partner je Mađarska. U prepunoj crkvi ljubiteljima glazbe predstavio se ansambl Zriniana s izvođačima:

Marta Schwaiger, sopran

Zoran Kelava, narator, udaraljke

Igor Paro, teorba, barokna gitara

Program Barokna glazba tragom lirike Nikole Zrinskog i Frane Krste Frankopana, naslovljen je prema istoimenoj ljubavnoj pjesmi koju je Nikola Zrinski 1645.posvetio tadašnjoj zaručnici i prvoj supruzi Mariji Euzebiji Drašković. Izvođači su nam predstavili poznata imena klasične glazbe 17.st.  kao što je Gašpr Sanz, Alessandro Piccinini, Aleksandro Grandi, Barbara Strozzi, Girolamo Frescobaldi, Giulio Casini, Vinko Jelić i Domenico Mazzocchi. Na primjeru mađarskih rukopisnih zbirki kao što je Stark i Vietorisz možemo zaključiti kako se glazba u drugoj polovici 17.st. njegovala u istočnoj Europi, daleko od velikih glazbenih središta.

Dugim pljeskom publika je još jednom pokazala da takvih događaja treba biti i više jer oplemenjuju i dušu i srce.

U ime Organizatora Općine i Župe ovog hvalevrijednog projekta  na kraju koncerta  okupljenima se obratio župnik Puškadija, podsjetivši da je i ova crkva na neki način sačuvala trag Zrinskih jer je upravo Nikola Zrinski Sigetski darovao  darovnicu ovoj župi 1563. godine, a koja se čuva u Arhivu Varaždinske Biskupije. Vratili smo se u prošlost, da bi osvježili sadašnjost i da živimo za budućnost.

Koncertni ured iz Varaždina  i izvođači sa radošću dolaze jer je u ovoj župi živio i  proveo veći dio svoga života akademik Jurica Murayi, na prekrasnim bregima brdovitog nam zavičaja. Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić izrekao da i nadalje očekuju plodnu suradnju kao i dosada, te kako Varaždinske Barokne večeri više se ne osjećaju gostom već istinskim prijateljem.  Upravo zbog jednog od utemeljitelja Varaždinskih baroknih večeri akademika Jurice Muraya.

Ove godine navršava se 90. godina od rođenja akademika Jurice Muraya, te njemu u čast održane su i ove Barokne večeri u Sv. Jurju na Bregu. Općina i Župa akademiku Jurici odužili su se da njegovo ime nosi Društveni dom u Pleškovcu, te  na Spomen ploči u cinktoru župne crkve 2014.godine stoji tekst:

“Znamenitim ljudima župe Sv. Juraj na Bregu, a koji su snagom svoga uma i srca, ostavili duboki trag u očuvanju Hrvatskog kulturnog i nacionalnog identitet“ Isklesano u kamenu stoji ime Jurica Murayi rođ. 26.03.1927-umro 26.01. 1999. rođen u Varaždinu, kršten u ovoj crkvi, djetinjstvo proveo u Vučetincu, Hrvatski glazbeni pedagog i pijanist, sveučilišni profesor i akademik.

Kao što je župnik vlč. Puškadija na kraju zaključio vidimo se iduće godine na istom mjestu  na koncertu Varaždinskih baroknih večeri ovdje u Sv. Jurju na Bregu.

preneseno s: www.zupa-svetijurajnabregu.com



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content