Izložba karikatura Luke Lagatora i Darka Drljevića iz Crne Gore u Malom Mihaljevcu

Otvaranje izložbe karikatura dvojice crnogorskih karikaturista, Luke Lagatora i Darka Drljevića, održat će se u četvrtak, 27. listopada u 19 sati u domu kulture u Malom Mihaljevcu. Autori izložbe velika su imena svjetske karikature, a prije otvorenja izložbe održat će radionicu crtanja karikature za djecu. Uz autore izložbe dolaze i dvojica istaknutih hrvatskih karikaturista, a u našem će kraju boraviti tri dana.

Organizatori izložbe su: karikaturist Damir Novak, udruga mladih Mali Mihaljevec i udruga žena Mali Mihaljevec.

LUKA LAGATOR rođen je 1945. godine na Cetinju, slikar je i karikaturist. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i Udruženja karikaturista Crne Gore. Dosad je imao 23 samostalne izložbe slika i 23 samostalne izložbe karikatura te je izlagao svoje slike i karikature širom svijeta.

Objavio je preko 6.000 radova u raznim listovima i časopisima u zemlji i u inozemstvu, ilustrirao brojne knjige, objavio tri knjige
karikature, a autor je i prve knjige stripa u Crnoj Gori. Osim toga, snimio je i dva kratka
umjetnička filma: Sizifov put i Sizifov trud te je nositelj najveće državne nagrade u Crnoj Gori – Trinaestojulske nagrade i Plakete
Ivan Crnojević. Ima Povelju o statusu – Istaknuti kulturni stvaralac Crne Gore.

DARKO DRLJEVIĆ je rođen 1962. godine u Kolašinu (Crna Gora). Slobodni je umjetnik, predsjednik Udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka europskog Udruženja karikaturista (FECO Montenegro). Dosad je osvojio 155 nagrada na međunarodnim natjecanjima, imao je 57 samostalnih i preko 450 kolektivnih izložbi. Uvršten je u svjetsku antologiju Poznati svjetski karikaturisti, osnivač je i glavni urednik humorističkog magazina Tuš i organizator prvog međunarodnog festivala karikature – Kolašin 2007.

Bavi se slikarstvom, ilustracijom, grafikom, ilustriranjem udžbenika, kao i animiranim filmom. Radio je za mnoge crnogorske dnevne novine i magazine. Od strane međunarodnog zemunskog festivala 2000. godine je proglašen za karikaturistu godine u Srbiji i Crnoj Gori. Objavio je knjigu karikatura i kratkih priča 2010. godine. Ilustrirao je mnoge knjige i školske udzbenike, objavljivao karikature u raznim TV emisijama, a bavi se i amaterskim kazalištem. Na festivalu amaterskih kazališta u Bijelom Polju, za predstavu Conekt bolan, conekt osvojio je specijalnu nagradu za najbolji autorski tekst te je ista igrala širom Crne Gore, kao i u Zagrebu, Puli, Splitu i Zvorniku.



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content