Posvećena obnovljena župna crkva u Svetom Jurju na Bregu

 

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak posvetio je na blagdan BDM Majke Crkve i Duhovski ponedjeljak 16. svibnja u župi Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju župnu crkvu sv. Jurja mč. i novi oltar u koji je pohranio moći blaženog Alojzija Stepinca.

Župna crkva sv. Jurja posljednjih je godina temeljito obnovljena i uređena nakon što se 2008. godine zbio nemili događaj urušavanja zvonika i većeg dijela crkve usred tadašnjih radova na obnovi crkve, toga baroknog dragulja koji je stoljećima bio dragocjeni duhovni, ali i nadaleko iz svih smjerova vidljivi orijentir u sjevernoj Hrvatskoj.

Jedinstvenom događaju u povijesti svake župne zajednice nazočilo je mnoštvo župljana i njihovih gostiju, predstavnici izvođača radova, dobročinitelji i suradnici župe zaslužni za ostvarenje ovog velikog pothvata. S biskupom je suslavilo 15-tak svećenika među kojima su bili i generalni vikar mons. Ivan Godina, svećenici Gornjomeđimurskog dekanata na čelu s dekanom mons. Leonardom Logožarom, preč. Ivan Kozjak koji je župu vodio 37 godina i domaći svećenici, a obred posvete vodio je dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik biskupijskog Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu.

Na početku sve je nazočne pozdravio domaći župnik vlč. Ivica Puškadija koji je posvetu crkve nazvao veličanstvenim slavljem kojim će svi zajedno podijeliti radost što će se posvetiti ovaj Božji hram gotovo tri stoljeća nakon izgradnje.

Temeljita obnova crkve započela je dolaskom župnika vlč. Ivana Kozjaka 1972. godine, a tijekom radova na obnovi 4. lipnja 2008. godine urušilo se dvije trećine crkve zajedno sa zvonikom, prisjetio se župnik Puškadija dodavši da je još tada biskup Mrzljak rekao: “Bogu hvala što nije stradala živa Crkva, jer će se crkva kao građevina ponovno obnoviti”. Obnova crkve započela je dolaskom vlč. Puškadije za župnika 2009. godine, te je već 19. prosinca 2010. godine služena prva misa u djelomično obnovljenoj crkvi, kojoj je ponovno podignut zvonik – najizvrsniji orijentir Međimurja – visine 42 metra na crkvi koja se nalazi na 333 metara nadmorske visine.

Crkva je obnovljena sredstvima Ministarstva kulture, Varaždinske biskupije, Međimurske županije, Općine Sv. Juraj na Bregu, donatora i župljana, među kojima se posebno ističe donator Juraj Levačić koji je, uz ostalo, obnovio osobnim sredstvima glavni oltar sv. Jurja. Župnik Puškadija zahvalio je svima koji su pridonijeli obnovi i uređenju jedne od najljepših crkava u ovom dijelu Hrvatske.

Kao posebnu radost župne zajednice istaknuo je podatak da se župa, koja broji gotovo 5.000 vjernika, može pohvaliti pozitivnim prirodnim prirastom. Zahvalio je svim sudionicima ovog povijesnog događaja u jubilejskoj Godini milosrđa i Godini Nikole Zrinskog Sigetskog, proglašenoj i na župnoj razini, javljaju iz Varaždinske biskupije.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content