Deseta izložba i degustacija sortnih vina svetojurjevske općine

U predvečerje najvećih hrvatskih vinskih svečanosti ‘Urbanovo 2016.’ u Svetom Jurju na Bregu održana je 10. izložba i degustacija sortnih vina s geografskim porijeklom, svetojurjevskih vinara.

U Domu kulture ‘Jurica Murai’ i u podrumu Starog farofa a danas Općinske uprave svoja vina predstavilo je 8 vinskih kuća i domaćih vinara: Dvanajščak-Kozol, Medved, Trbuhović, Kos, Palašek, Pintarić, Preininger i Turk. Na degustaciju su ponuđena bijela, crna i rosse vina, te vina od ribizla, koja su poznata na hrvatskom tržištu, poglavito vina vinske kuće Dvanajščak-Kozol i Turk, koja se ubrajaju među najbolja u Hrvatskoj, a tu su do njih Medvedova i Preiningerova mlada vina.

Posebno raduje što se pojavljuju mladi vinari kao što je Filip Palašek iz Frkanovca koji nastavlja tradiciju vrsnih vina svog djeda Dragutina Munđara. Pored mnogih izložbu i degustaciju pohodili su općinski načelnik Anđelko Nagrajsalović i njegov zamjenik Damir Novak sa suradnicima.

Prvu Izložbu i degustaciju vina 2006. godine osmislili su i priredili ondašnji općinski čelnici Zdravko Moharić, Davor Križaić, Zoran Šarić, općinska zaposlenica Verica Grbara i autor ovog napisa Stjepan Mesarić.

Na prvoj izložbi bila su tri vina vinskih kuća, Dvanajščak-Kozol (Zdravko i Rajka), Željko Medved i Mladen Trbuhović. Polako i sigurno broj vina i vina se povećao do sadašnjih 8 vinara koji su se predstavili sa 10 vina, a izložba i degustacija svečani je događaj u vrijeme obilježavanja Dana općine i župe Sveti Juraj na Bregu.

Isto tako izložba i degustacija pobuđuju interes za bavljenje vinarstvom i ovih dana u svetojurjevskoj općini ima podosta vinara kojima je potrebna samo još hrabrost da svoja vina daju na izložbu i degustaciju, a prigoda je već iduće godine. Vinare i vina okupljaju i izložbu i degustaciju uređuju djelatnice općine Danijela Turk, Karolina Karničnik i Štefica Veseli, uz svekoliku pomoć i podršku općinskog čelništva.

 

preneseno s: www.emedjimurje.hr

 



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content