Bimep 2016

Međimurski savez sportske rekreacije „Sport za sve“ i ove godine (11. puta za redom) organizira povodom Dana Međimurske županije, Međunarodnog dana zdravlja i Dana planeta Zemlje tradicionalnu sportsko-rekreativnu manifestaciju pod nazivom „Biciklima međimurskim putevima – BIMEP 2016“.

BIMEP će se održati u nedjelju 17. travnja 2016. godine s početkom u 9,00 sati i trajat će do 18,00 sati. Start ili početak vožnje moguć je u bilo koje doba u tom vremenu s jednog od 16 punktova. Radi se o tradicionalnoj (održava se već 11 godina počevši od 2006. godine) i međunarodnoj manifestaciji, te jednoj od najmasovnijih biciklističkih manifestacija u Međimurju. Stoga i ove godine očekujemo više od 3.000 sudionika iz Međimurja i okolnih županija i država (u 2015. godini bilo je više od 3.100 biciklista na međimurskim cestama). Podsjećamo da je prošle godine bilo sudionika, osim iz Republike Hrvatske, i iz Slovenije, Austrije, Italije i Mađarske. Također, bio je veliki broj sudionika, osim iz Međimurske županije, i iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke županije i iz grada Zagreba. Po najavama, ove bi godine, osim iz navedenih država i županija, trebalo biti sudionika i iz drugih država i županija.

Želja nam je da se i ove godine uključi što veći broj stanovnika Međimurske, a i susjednih županija (i država), bez obzira na dob, spol i zanimanje na jednom od 16 punktova. Kao i prošle, tako će se i ove godine punktovi nalaziti u Donjem Kraljevcu, Svetoj Mariji, Donjoj Dubravi, Kotoribi, Prelogu, Orehovici, Čakovcu, Pušćinama, Macincu, Gornjem Mihaljevcu, Lopatincu, Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću, Domašincu i Podturnu. Pozivaju se svi da biciklom s obitelji, prijateljima, razredom, kolegama s posla i sl. prođu prema svojim fizičkim mogućnostima određenu rutu (punktovi se u nabrojenim mjestima u pravilu nalaze u središtu mjesta uz glavne prometnice). Prilikom uključivanja u manifestaciju BIMEP, svaki sudionik dobiva prigodnu diplomu s ucrtanom trasom kretanja i to nakon što ispuni prijavnicu s kojom potvrđuje da je suglasan da na vlastitu odgovornost sudjeluje u manifestaciji. Podsjećamo da za djecu, tj. sve osobe mlađe od 16 godina, pristupnicu potpisuje (ili supotpisuje) roditelj. Uključenje na manifestaciju (startnina) naplaćuje se 5,00 kuna. Dolaskom na pojedini punkt svakom učesniku će se u diplomi utisnuti pečat kao dokaz da je prošao određenu dionicu, tj. da je stigao do određenog punkta.

Napominjemo da svi učesnici BIMEP-a trebaju poštovati odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, pogotovo vezano uz poštivanje prometnih pravila i propisa, nošenja reflektirajućih materijala, biciklističkih kaciga (maloljetnici do napunjenih 16 godina života), te paženja na sigurnost sebe i drugih učesnika u prometu. Također, podsjećamo da je vožnja bicikla po briježnom dijelu Međimurja (gornje Međimurje) puno opasnija od vožnje po nizinskom dijelu i zahtjeva veću kondicijsku spremnost i koncentraciju. Stoga se mole biciklisti da procjene svoju fizičku spremnost, tj. kondiciju, kako se ne bi zbog umora ili iscrpljenosti ozlijedili (ili nekog drugog). Isto tako, trebaju smanjiti brzinu, tj. usporiti prilikom spuštanja niz brijeg u cilju vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Naime, veće brzine koje se postižu spuštanjem niz brijeg predstavljaju dodatnu opasnost za ozljeđivanje. Mole se svi sudionici BIMEP-a da se kreću desnom stranom kolnika vozeći jedan iza drugog, a ne jedan pokraj drugog. To sve u cilju veće sigurnosti za sebe i drugih sudionika u prometu, tj. ne ugrožavanja ikog u prometu. Iako će biti za cijelo vrijeme odvijanja manifestacije osiguran pregled i popravak bicikala (trgovina BECIKLIN i BIKE POINT RADOTIĆ), svakako se predlaže provjeriti ispravnost bicikala prije samog uključivanja u manifestaciju u cilju izbjegavanja neugodnosti zbog nastanka izvanrednog kvara na istima. Napominjemo da će Policijska uprava međimurska prema vlastitoj prosudbi izvršiti i pratnju većih grupa biciklista.

Svima je poznato da je život najdragocjenije što čovjek ima, ali on ima puni smisao ako je zdrav um i zdrav organizam. Stoga, manifestacija želi „pokrenuti“ ljude i uključiti što veći broj građana u jedan od oblika tjelesne aktivnosti (biciklizam) s ciljem da se stvori navika za redovnom tjelesnom aktivnošću kako bi se osigurao dug i kvalitetan život.

Pozivamo sve zainteresirane da se sa svojom obitelji, rodbinom, prijateljima ili poznanicima uključe u ovu sportsko-rekreativnu manifestaciju.

I u slučaju lošeg vremena BIMEP se održava, tj. ne odgađa se.



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content