Damir Novak predstavljao hrvatsku karikaturu u Strasbourgu

Na poziv Udruge Karikaturisti za mir koja je organizirala gostovanje po jednog karikaturista iz svake od 27 zemalja članica EU, u Strasbourgu je sredinom prosinca boravio naš poznati karikaturist Damir Novak. Novak je kao predstavnik Hrvatske izlagao na izložbi karikatura povodom dodjele nagrade Sakharov za slobodu mišljenja u Europskom parlamentu. Ove godine nagrada je dodijeljena blogeru Raifu Badawi iz Saudijske Arabije, koji je od 2012. u zatvoru pa je nagradu preuzela njegova supruga.

U EU parlamentu su održane debate o slobodi mišljenja, izražavanja, ulozi karikaturista, zaštiti ljudskih prava… te projekcija dokumentarnog filma “Karikaturisti – jurišnici demokracije” koji govori o 12 karikaturista iz cijelog svijeta koji brane demokraciju jedinim oružjem koje imaju, a to je olovka, često i uz rizik za vlastiti život. Iz sigurnosnih razloga, karikaturisti su boravili na brodu, a sva kretanja bila su detaljno isplanirana i osigurana jakim policijskim snagama. Da postoji strah kod običnih ljudi i da su karikaturisti mete terorista, Novak je i sam imao prilike vidjeti i čuti od samih karikaturista. Čak je i taksist koji je bio angažiran da karikaturiste preveze od aerodroma do broda bio pomalo prestrašen i nije baš bio presretan što vozi upravo karikaturiste.

preneseno s: www.medjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content