Snježana Pejčić i Finale Kupa u streljaštvu u Svetom Jurju na Bregu

Streljački klub Zelenbor iz Brezja ove godine slavi 40 godina djelovanja. Klub će ovu značajnu obljetnicu obilježiti organizacijom velikog streljačkog natjecanja i bit će domaćin Finala Kupa u gađanju zračnim oružjem u posljednjem vikendu ovog mjeseca u novoj sportskoj dvorani u Svetom Jurju na Bregu. Sudionike natjecanja saznat ćemo 11. i 12. travnja kada je na rasporedu polufinale kupa. Kup natjecanje je organizirano u tri nivoa (županijski, koji je završio po županijama), polufinale (održava se u pet regija) i finale. Jedno polufinale će biti u Čakovcu.

Kako će ovo natjecanje biti posljednje veliko natjecanje uoči Svjetskog kupa možemo računati da ćemo u Međimurju vidjeti sve najbolje predstavnike ovog sporta u ženskoj i muškoj konkurenciji kojima će to biti posljednja provjera za Svjetski kup. Dolaze reprezentativci Hrvatske, a među njima je sigurno najzvučnije ime Snježana Pejčić koja je aktualna pobjednica Svjetskog kupa.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu u disciplini zračna puška deset metara osvojila je brončano odličje. Snježana je ušla u povijest i kao prva hrvatska sportašica koja je osvojila odličje na Ljetnim Olimpijskim igrama. Prvi put se dokazala na europskom juniorskom prvenstvu 2002. godine kada je u Solunu bila druga. Streljaštvom se bavi od svoje 15. godine i članica je kluba Lokomotiva u Rijeci. Dobitnica je godišnje Državne nagrade za šport Franjo Bučar za 2008. godinu. Na Europskom prvenstvu u Pragu, 21. veljače 2009. godine, osvojila je zlatnu medalju u disciplini zračne puške 10 m, a u ekipnoj konkurenciji, osvojila je srebro.

Organizacijski odbor na čelu s načelnikom općine Sveti Juraj na Bregu Anđelkom Nagrajsalovićem u punom je pogonu kako bi se natjecanje što bolje pripremilo i provelo. Očekuje se dolazak 120 natjecateljica i natjecatelja koji će se natjecati na 30 natjecateljskih mjesta. Iz Osijeka će se dovesti i postaviti elektronske mete. Natjecanje nadgleda i provodi dvanaest sudaca i tehnički delegat. Okvirni troškovnik natjecanja je 27 000 kuna pa se organizatori nadaju što kvalitetnijoj podršci sponzora i medija.

Osim sportskog dijela ovaj događaj ima i veliki društveni značaj jer se 23. travnja u općini Sveti Juraj na Bregu slavi Jurjevo, a isto tako ovaj događaj je vezan uz početak proslave dana Međimurske županije.

Brezje se ponosi Streljačkim klubom Zelenbor koji je i ove godine ostvario izvrsne rezultate, kako u seniorskim ekipama, tako i u radu s mladima. U 1. A hrvatskoj ligi i seniorke i seniori zauzeli su 5. mjesto.  Na prvenstvu Hrvatske juniori su ostvarili 5. mjesto, a juniorke 9. mjesto. U 1. hrvatskoj ligi kadeti su zauzeli 10. mjesto, a kadetkinje 4. mjesto.

Najznačajnije rezultate u povijesti kluba u pojedinačnoj konkurenciji ostvario je Dragan Turk. On je osvojio 3. mjesto na juniorskom Svjetskom prvenstvu u gađanju samostrelom (1997.), desetak naslova prvaka Hrvatske (zračna, MK puška, samostrel) i aktualni je rekorder Hrvatske u gađanju samostrelom. Članovi Zelenbora ukupno imaju 49 nastupa u reprezentaciji: Dragan Turk (31), Miroslav Turk (15), Marko Peras (2) i Karlo Vrančić (1). Četiri puta su bili seniorski prvaci Hrvatske (1996., 1997., 2000., 2001.) i jednom pobjednici međunarodne regionalne lige „Liga 3 države“ 2001. godine. Zelenbor je 2001. godine proglašen najboljom momčadi Međimurja, a najbolji sportaš 1997. godine bio je Dragan Turk.

Uzme li se u obzir da Brezje ne broji ni 800 stanovnika, a u prošlim desetljećima je broj stanovnika bio i manji, samo kontinuiranim, marljivim i discipliniranim radom se moglo doći do ovakvih rezultata na čemu svim strijelcima u Brezju treba čestitati unatoč svim nedaćama koje su morali prolaziti i još uvijek prolaze kao “mali sport”. Rezultati mladih govore u prilog tome da streljaštvo u Brezju i u budućim godinama ima svjetlu budućnost.



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content