Za energetsku obnovu ove godine osigurano 600 milijuna kuna

“Krajnji cilj projekata koje provodimo je podizanje standarda i kvalitete života naših građana. To je i cilj energetske učinkovitosti, borbe protiv klimatskih promjena, zaštite okoliša. Riječ je o projektima koji su usmjereni svima, građanima, poslovnom sektoru i jedinicama lokalne samouprave.

Za građane to znači manju potrošnju energije, manje troškove režija, bolji standard i kvalitetu života. Omogućit ćemo da se prijave svi građani iz bilo kojeg dijela Hrvatske, da bespovratna sredstva dobiju po jednakim i transparentnim kriterijima i uz jednaku, transparentnu proceduru” – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je u srijedu u Varaždinu predstavio projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koji će se sufinancirati ove godine.

Za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. osigurano je 600 milijuna kuna. Ti će se projekti sufinancirati sa 40 do 80% sredstava putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kako bi se građane i ostale potencijalne korisnike tih sredstava informiralo o načinu na koji mogu dobiti bespovratna sredstva, Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 16 gradova diljem Hrvatske održat će sastanke sa predstavnicima lokalne samouprave te tribine za građane.

U 2015. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti pripremio je 36 javnih poziva i natječaja. Uz nastavak Vladinih programa energetske obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća, ove godine bit će objavljen natječaj i za komercijalne zgrade. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti i hoteli, trgovački centri, skladišta, poslovne zgrade, banke i drugi, te realizacijom projekata ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvijete rada.

Jedinice lokalne samouprave mogu dobiti sredstva za projekte energetske učinkovitosti i uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Nastavljaju se projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i za građane.

Projekt za koji je do sada iskazan najveći interes i najveće zanimanje je energetska obnova obiteljskih kuća. Plan Vlade bio je u 2014. omogućiti obnovu 2.000 obiteljskih kuća. Zahvaljujući izuzetnom interesu građana sredstva su utrostručena i osiguran je novac za obnovu čak 6.000 kuća.

Ove se godine mijenja natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata obnove obiteljskih kuća učinilo jednostavnijom i bržom. Natječaj za obnovu obiteljskih kuća ići će početkom ožujka. Prijave će od ove godine umjesto preko jedinica lokalne samouprave ići direktno u Fond i moći će se prijaviti svi građani iz svih dijelova Hrvatske.

Novost za građane ove godine je i pokretanje novog programa sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a poticaji će iznositi 800 kuna. Javni poziv predviđen je u svibnju.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content