Gdje se nalazila stara Crkva u Svetom Jurju na Bregu?

Sukladno Rješenju Ministarstva kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Varaždinu, o odobrenju geofizičkih istraživanja u neposrednom okolišu Župne crkve sv. Jurja u  Lopatincu, ista su provedena 28. i 29. rujna 2013. godine. Stručni voditelj programa je Marijana Krmpotic, dipl. arheolog, HM, Odjel za kopnenu arheologiju, a radove je izvela tvrtka GEARH d.o.o. iz Slovenije.

Geofizičkim istraživanjima obuhvaćen je prostor neposredno oko današnje Župne crkve sv. Jurja unutar cinktora, područje parkirališta sjeverno od crkve te površina platoa južno od nje.

Geofizička istraživanja na lokalitetu Lopatinec,  župna crkva sv.  Jurja,  obuhvatila su širu površinu oko današnje crkve zapadno od državne ceste koja vodi od Šenkovca prema Štrigovi. Cilj istraživanja bio je ubicirati položaj starije Župne crkve i groblja te ostatke temelja starijeg cinktora oko današnje crkve. Istraživanja su obavljena kombinacijom georadarske i metode električnog otpora, a obuhvatila su ukupnu površinu od oko 2.750 metara kvadratnih, donosi portal župe Sveti Juraj na Bregu.

Na osnovu rezultata geofizičkih istraživanja može se pretpostaviti da se starija crkva nalazila sjeverno od današnje, na površini na kojoj je danas asfaltirano parkiralište. Georadarskom metodom na ovom su položaju detektirani ostaci starije arhitekture, sačuvani moguće samo u negativu. Riječ je o tragovima struktura odnosno njihovih negativa položenih otprilike u smjeru istok – zapad. Ostaci leže relativno plitko, međutim se ocrtavaju sve do relativne dubine 100-130 cm ispod hodne površine. Na geofizičkim snimcima prepoznaju se i vjerojatni ostaci temelja zvonika sa zapadne strane crkve, kao i manje sakristije prislonjene na zid svetišta sa sjeveroistočne strane.

Na području platoa južno od crkve, danas zelene površine, uočeni su manji pravokutni oblici. Obzirom su prilikom uređenja ove površine nalažene ljudske kosti, može se pretpostaviti da se ovdje nalazi starije groblje koje se u izvorima spominje uz staru župnu crkvu. Uočeni pravokutni oblici vjerojatno su obrisi grobnih parcela odnosno grobnih raka.  Najviši grobovi vrlo su plitko, na 0-20 cm, a najdublji tragovi potječu iz sloja do 80 cm relativne dubine.

Na georadarskim snimcima u izvještaju o geofizičkim istraživanjima vidljivo je da se na različitim visinama očituju različiti rasteri grobova što moguće ukazuje na barem dva horizonta pokapanja. Uz južni rub spomenutog platoa evidentirani su georadarskom i metodom električnog otpora ostaci strukture. Vjerojatno se radi o temeljima jugozapadnog grobljanskog zida, čiji su ostaci najizrazitiji na 50-80 cm relativne dubine.

Provedena geofizička istraživanja potvrdila su podatke poznate iz vizitacije 1768. godine u kojima stoji da je nova kapela Blažene Djevice Lauretanske podignuta dvadesetak koraka južno od stare župne crkve sv. Jurja. Cijeli dokument kako je vršeno istraživanje i koji su kompletni zaključci možete naći na web stranicama župe Sveti Juraj na Bregu.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content