450. obljetnica povelje Nikole Zrinskog

Župa Sveti Juraj na Bregu  obilježila je prigodnim svečanostima u petak 6. prosinca 450. obljetnicu  prvog pisanog spomena svoje župe.

Na okruglom stolu, a potom i na misnom  slavlju, javnosti je predstavljena Povelja hrvatskoga bana i sigetskog  junaka Nikole Zrinskog koju je uputio 6. prosinca 1563. godine darovavši  toj župi gornjeg Međimurja određena prava i povlastice.

U organizaciji župe najprije je održan  stručni skup u dvorani Doma mladih u Lopatincu, gdje je okupljene  pozdravio moderator Silvio Košćak, đakon Varaždinske biskupije koji je  na praktikumu u toj župi. Domaći župnik vlč. Ivica Puškadija u  pozdravnoj riječi pozvao je okupljene da otvore svoja srca kako bi ih  ovaj susret obogatio novim spoznajama. Naglasio je kako župa odaje  veliku zahvalnost banu Zrinskom koji je na mnogo načina učinio dobro  Crkvi, te je zaželio da im predavači na skupu osvjetle njegov lik.

Nazočnima se obratio i međimurski župan  Matija Posavec koji je istaknuo da “ako je ovo velik dan za Sveti Juraj  na Bregu, onda je velik i za Međimurje”. Podsjetio je kako je u  turbulentnoj međimurskoj prošlosti veliku ulogu imala Katolička Crkva,  odnosno Zagrebačka nadbiskupija koja je pripomogla da je Međimurje  sačuvalo svoj identitet s kojim se i danas predstavlja u Hrvatskoj te u  Europskoj uniji. Načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko  Nagrajsalović napomenuo je kako isti naziv nose župa i općina, koje  zajedno usko surađuju za dobrobit jedne od najvećih jedinica u  Međimurju, koja se, između ostalog, može pohvaliti i porastom broja  stanovnika, što je zalog njezine budućnosti.

Otvarajući stručni skup, varaždinski  biskup mons. Josip Mrzljak zaželio je da osvijetli povijesno vrijeme u  kojem je izdan taj dokument te da se s dužnim poštovanjem pristupa  prošlosti kako bi se mogla izgrađivati dobra i sigurna budućnost na  istinitim i čvrstim temeljima. “Želimo svakako učiti iz povijesti da  bismo mogli živjeti u sadašnjosti i graditi bolju budućnost”, poručio je  biskup Mrzljak.

Na stručnom skupu pročitan je prijevod  Povelje, odnosno darovnice Nikole Zrinskog, hrvatskog bana, vlasnika  Međimurja, grofa i sigetskog kapetana, velikaša Mađarske, Hrvatske,  Dalmacije …, kojom je dao određene povlastice župi Sveti Juraj na vodi  (kako se župa u to doba nazivala) da bi se mogla uzdržavati, osobito  nakon što je crkva “od neprijatelja katoličke vjere potpuno opljačkana i  tako ruševna da je bijedan i osiromašen župni narod ne može vratiti u  prijašnje stanje”. U Povelji Nikola Zrinski doslovno navodi da su  uništenje crkvenih dobara učinili krivovjerci, a poznato je da se u to  doba Međimurjem širilo protestantsko vjerovanje.

Povjesničar dr. sc. Branimir Bunjac  govorio je o liku i djelu Nikole IV. Zrinskog, hrvatskog državnika i  vojskovođe, koja je jedna od najslavnijih ličnosti u hrvatskoj,  mađarskoj, a dijelom i u europskoj povijesti. Bio je djed poznatih  junaka Zrinsko-frankopanske pobune: Nikole Zrinskog Čakovečkog i Petra  Zrinskog, a znan je pod imenima Nikola Šubić Zrinski, Nikola Zrinski  stariji te Nikola Zrinski Sigetski s obzirom da je svoj život junački  skončao 1566. godine braneći Siget i središnju Europu od turske sile  koja je htjela pokoriti čitavu Europu. Hrvatskim banom imenovan je  godine 1542., sa ženom Katarinom Frankopan imao je velik broj djece, a  hrvatsko-ugarski kralj za zasluge u obrani domovine od turskih osvajača  darovao mu je 1546. g. velik posjed Međimurje s utvrdom Čakovec koja mu  je postala sjedište.

Mr. povijesti Andreja Talan potom je  govorila o analizi i vrijednosti tog pisanog dokumenta ranog novog  vijeka koji je napisan latinskim jezikom, a potpisao ju je i svojim  pečatom potvrdio najveći među Zrinskima. Za darovnicu su zaslužni  zagrebački kanonik i arhiđakon bekšinski Juraj Lacković te župnik Nikola  Ladanji, koji su grofu svojom zamolbom ukazali kako je potrebno pomoći  župnoj crkvi i njezinim župnicima. Crkva svetog Jurja i njezin župnik od  grofa Zrinskog dobili su po odredbama ove darovnice određena prava i  povlastice, vezane uz prodaju vina i žitarica, kako bi se crkva obnovila  te kako bi se župnici mogli uzdržavati s dostojnim prihodima, a također  je darovnicom ustanovljena i posebna zaklada radi trajne pomoći župi.  Posljednje izlaganje bilo je dr. sc. Ines Virč o Lopatincu, središnjem  mjestu župe i općine Sveti Juraj na Bregu.

Na skupu je također Hrvatska pošta d.d.  predstavila prigodnu poštansku dopisnicu, kojom je obilježena ova  obljetnica. Hrvatsko filatelističko društvo “Zrinski” iz Čakovca za tu  je prigodu priredilo poštanski žig koji je tog dana bio u optjecaju u  Pošti Lopatinec. Najzaslužnijima, koji su na osobit način pridonijeli  proslavi obljetnice, župa Sveti Juraj na Bregu uručila je prigodna  priznanja. U programu nastupila je muška vokalna skupina župnog zbora.  Okupljeni su ujedno mogli razgledati i prigodnu filastelističku izložbu,  vezanu uz obitelj Zrinski, kao i izdanja Vatikanske pošte, iz kolekcije  župnika Puškadije.

Obilježavanje je nastavljeno isti dan  popodne u župnoj crkvi sv. Jurja mč. predstavljanjem Povelje, koju je u  crkvu u svečanom ophodu unijela Zrinska garda Čakovec. Potom je misno slavlje za Nikolu Zrinskog predvodio mons.  Leonard Logožar, gornjomeđimurski dekan i župnik u Štrigovi.

Inače, Društvo za povjesnicu Zagrebačke  nadbiskupije “Tkalčić” iz Zagreba i Zrinska garda Čakovec istog su dana  objavili prigodno posebno izdanje koje donosi preslik rukopisnog  latinskog izvornika Povelje s prijepisom, kao i prijevod na hrvatski  jezik. Darovnica kao dragocjeni povijesni izvor pokazuje veliku grofovu  veliku brigu za tu katoličku župu, ali i sve župe Međimurja koje su  stradale od krivovjeraca, neprijatelja Katoličke Crkve. Povelju je  prepisao i preveo čakovečki povjesničar Vladimir Kapun, a izdanje je  priredio te predgovor i prilog napisao zagrebački kanonik prof. dr.  Matija Berljak.

Jasminka Bakoš-Kocijan

preneseno s: www.zupa-svetijurajnabregu.com

 



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content