Provedena akcija čišćenja “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš”

Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo Međimurske županije u suradnji s Javnom ustanovom za zaštitu prirode – Međimurska priroda te općinama Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec proveli su u petak prijepodne akciju čišćenja Zelena čistka u zajedničkom uklanjanju otpada na lokaciji uz potok zaštićenog područja Bedekovićeve grabe.

Odluka o proglašenju lokaliteta Bedekovićeve grabe Spomenikom prirode donesena je od stane Županijske skupštine u prosincu 2002. godine. Temeljna mjera zaštite Bedekovićevih graba je očuvanje biocenoze i biotopa Spomenika prirode, lokaliteta kritično ugroženih vrsta danjih leptira – velikog livadnog plavca i zagasitog livadnog plavca, čiji životni ciklus ovisi o prisutnosti biljke krvare i određenih mrava iz roda Myrmica.

U akciju čišćenja aktivni su se uključili učenici srednjih škola sa svojim voditeljima s područja županije – Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Gospodarske škole Čakovec i  Srednje škole Čakovec te djelatnici Policijske uprave međimurske, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Hrvatskih voda Čakovec – VGI za mali sliv „Trnava“, ŠRD – a Čakovec, JVP – e Čakovec. Ukupno se u akciju čišćenja uključilo 60 osoba koji su sakupili 990 kg otpada, uglavnom otpadne plastike, koji je zbrinut na odlagalištu neopasnog otpada „Totovec“.

470_img_0040jpg

Akcija čišćenja provedena je u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlja (22. travnja) te provedbe II komponente Nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za pet!“ – zaštita okoliša i prirode. Sam projekt usmjeren je na prevenciju ovisnosti te na podizanje razine svijesti kod djece i mladih o važnosti zaštite okoliša, biljnog i životinjskog svijeta. Edukacija mladih o zaštiti i uređenju okoliša s globalnog i nacionalnog aspekta, kaznenopravne zaštite okoliša kao i promicanja zdravlja građana Republike Hrvatske omogućit se unaprjeđenje i podržavanje edukacijskih napora u razvoju ekološki svjesne i odgovorne javnosti i potaknuti u svim ljudima osjećaj osobne odgovornosti za brigu o okolišu.

Ovom akcijom čišćenja svi sudionici pomogli su u uklanjanju otpada te zajedno doprinijeli širenju vizije čistog okoliša i održivog razvoja.

preneseno s: www.emedjimurje.hr

 

Scroll to Top Skip to content