Anđelko Nagrajsalović: Napravio sam pozitivne pomake

Načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović (SDP) po osobnom stilu, nenametljivosti i mirnoći u nastupu promatraču sa strane teško je spojiva osoba s načelničkom dužnošću koja u našoj političkoj kulturi podrazumijeva i žestoka sučeljavanja, poneki povišen ton, a i lupanje šakom o stol.

TIHA VODA
Međimurje ima prirječje – tiha voda brege dere, a A. Nagrajsalović je baš tiha voda. Ni na sjednici Općinskog vijeća nije zabilježeno da je povisio glas ili ušao u bilo kakav neprincipijelan sukob. Na svako pitanje, pa i na provokativno, načelnik strpljivo, detaljno, služeći se brojčanom argumentacijom, odgovara smirenim tonom. Kao informatičar strukom, držite se uvijek brojki i reda stvari, pa krenimo od brojki. Prvi mandat preuzeli ste s već gotovim proračunom… – Proračun je naslijeđen, ne bitno drukčiji u 2009. od proračuna iz 2008. godine, s prihodima od šest milijuna kuna, i to je zapravo i mjera naše općine. S odstupanjima, ovisno o tome koliko se namaklo iz proračuna višeg reda, sve do 2012. godine, kada je proračun skočio na više od 11,6 milijuna kuna zbog gradnje školske sportske dvorane i dogradnje OŠ I. G. Kovačića. No, sredstva iz države tek su nominalno povećala proračun.

I MALO JE VRIJEDNO
● U većini jedinica lokalne samouprave u izvornim proračunima malo je prostora za velike investicije… – Za projekte, za nove ideje… na raspolaganju imamo samo dvadesetak posto od proračuna. Ocjenjujem da je to novac koji se, u prvom redu, mora koristiti kao naš udio u sufinanciranju projekata za koje možemo privući sredstva iz proračuna Županije, države ili fondova. Postoje li primjeri takvog pristupa financijskom kapacitetu Općine s kojima se možete i pohvaliti? – Dobar je primjer proširenje vrtića u Brezju u kojem smo na naših 350.000 kuna za investiciju privukli 400.000 kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja. Najmom prostora vrtiću nama će se tijekom četiri godine vratiti uloženo! Za uređenje domova kulture u Vučetincu, Okruglom Vrhu, Pleškovcu i Zasadbregu u kojima je to također bio model ministarstva kulture i regionalnog razvoja doznačila su 100 plus 150 tisuća kuna. Sa sufinanciranjem smo ušli i u aranžmane sa ŽUC-om u gradnji pješačko- biciklističkih staza.

TREBA ZNATI UPRAVLJATI
Ne može se baš u svemu tražiti oslonac u doznakama iz države… – To je jasno. Prema ovlastima i obvezama Općine, svoje potrebe pokrivamo nastojeći dobro upravljati raspoloživim resursima. Malo je općina koje boravak djece u vrtićima i jaslicama sufinanciraju s 50% od cijene. Nama to za prošlu godinu iznosi 870.000 kuna. Tu je još i adaptacija vrtića u Lopatincu. Imamo već 39 studenata na općinskom stipendiranju, povećali smo dar za novorođenu djecu s 500 na 1.000 kuna. Ne može nam se prigovoriti da ne pridonosimo poboljšanju demografskih pokazatelja. S malo novca poboljšali smo komunalni standard u svih devet naselja. S tek stotinjak tisuća kuna dopunili smo igrala na dječjim igralištima. U Vučetincu nema javnih površina uz mjesni dom, a prostor trebaju vatrogasci, mladi i udruge. Prihvatili smo inicijativu udruga i DVD-a i uređenje SRC-a Rogoznica sufinancirali s nešto više sredstava. Osim toga, razmotrili smo koje mogućnosti pruža sustav tzv. javnih radova i premda to traži puno administriranja, uzeli smo dvadesetak ljudi, što se i te kako osjeti. Najčešće Vam prigovaraju da se ne trudite sanirati lokalne ceste, važe se je li netko privilegiran. – Na tu temu ima prigovora, ali pred gradnju kanalizacije jednostavno ne mogu dopustiti da se, prije preciznog definiranja trasa zahvata, bilo gdje nešto kapitalno radi, a onda prekopava. To bi bilo bacanje novca kroz prozor! A ravnomjernost ulaganja je mjerljiva. Primjerice, opremanje vatrogasaca. Po prijedlozima struke, DVD-e podupiremo u nabavi vatrogasnih vozila i iznad obveznih 5% proračuna. Zadnje što smo pokrili sa 150.000 kuna bilo je za Brezje i Zasadbreg. Nema privilegiranog ili zapostavljenog naselja! Podrazumijeva li se to i za udruge čije priredbe ili manifestacije ne prolaze bez vaše nazočnosti? – U Općini imamo 38 udruga, a 27 imaju potpore iz proračuna. Skromne, ali nevjerojatno je koliko te udruge žena, klubovi i DVD-i s malo novca u svojim mjesnim odborima naprave, koliko su zapravo važni za cjelokupan društveni i kulturni život u Općini. Moja je obveza biti s njima, barem da im zahvalim na trudu i pokažem da se trud poštuje i cijeni te da je dobrodošao.

KAD ZAGREB ODLUČUJE
Kapitalna investicija u općini – dogradnja Škole i gradnja sportske dvorane, postala je teška tema. – Investicija od početka nije u rukama Općine, ni Županije. Glavnu riječ vodi Ministarstvo regionalnog razvoja kao investitor. Nismo mogli utjecati ni kad nas se zvalo na otvaranje ponuda, ni na odabir izvoditelja radova, ni na dinamiku gradnje koju je u prvom redu uvjetovala poslovna situacija Fenixa… Posljedice svega što je pogrešno odlučeno ili postavljeno sada su najviše naše. Probijeni su rokovi, a niz problema nastojali smo držati pod kontrolom, uz konzultanta kojeg je angažirala općina. Tu je potreban i novac da bi se gradnja privela kraju, ali odluke se ipak donose u Zagrebu! Mislim da model po kojem se izvode takve investicije nije dobro osmišljen. Kad su kapitalni projekti tema, uvijek je pitanje: idu li lakše kad je, kao u vašem slučaju, linija vlasti općina – županija – država istovjetne političke boje? – Ne može se reći da je u takvim projektima politička boja prednost. Tu se izvodi pravi dokazni postupak kad se s projektima konkurira, da nešto morate dobiti po kriterijima koji su postavljeni. Druga su stvar ovi naši mali lokalni, komunalni projekti u kojima se može dogoditi i da politička boja presudi… Znate što je zanimljivo? Za vrijeme vlasti HDZ-a iz dva ministarstva dobili smo potpore. Sad, kad je državna vlast istovjetne političke boje mojoj, dobili smo, na upućene zahtjeve, dva puta po nula kuna! Da Županija i ima novaca koje bi mogla dati na raspolaganje općinama i gradovima, mislim da biMinistarstvu u Zagrebu, nego doma. Baš zbog tog opreza i straha da netko ne prigovori za političku protekciju!

IDEM U NOVI MANDAT!
Idete li na još jednu kandidaturu za načelnika Općine? – Idem! Za prošlih izbora tobože se nitko nije htio kandidirati, a onda je bilo čak šest kandidata i osam lista! Zato otvoreno najavljujem da ću se kandidirati! Idem sam, kao kandidat SDP-a. SDP će imati samostalnu listu, pa nek se bez koalicija vidi – što je pošteniji pristup biračima, tko je koliko težak na izborima! Očekujem protukandidate iz HNS-a (vjerojatno Dragicu Vugrinec, bivšu načelnicu) i iz HDZ-a (možda vijećnika Vjerana Vrbanca). Ostali objektivno nemaju snage za tu utakmicu! Vjerujem i da postizborno mogu konstruktivno surađivati s HSS-om, HSU-om, MDS-om… Motivi su Vam, izgleda, jaki? – Općina ove godine obilježava 20. obljetnicu. Proteklih godina nisam se nagledao previše dobrog u Općini, ali mislim da sam ja promijenio smjer, uspio ostvariti pozitivne pomake. Želim učvrstiti taj trend u Općini Sveti Juraj na Bregu jer je Općina atraktivna i perspektivna po mnogočemu. Prilike koje dolaze s europskim okruženjem nemamo pravo propustiti!

ŠTO KAŽU MJEŠTANI?
Dragica Vugrinec, HNS, Vučetinec, vijećnica: – Oni koji se sjećaju obećanja s predizbornog letka sadašnjeg načelnika i sami vide da ta obećanja nije ispunio. Konfiguracija, položaj, broj naselja i potencijali naše općine traže prodorniju, glasniju osobu za načelnika.

Vjeran Vrbanec, HDZ, Zasadbreg, vijećnik: – Načelnik je bio korektan u prihvaćanju zahtjeva HDZ-a da poveća dotacije sportu i KUU-u Zasadbreg, braniteljima i socijalno ugroženima. Minus mu je što Općina nema projekte spremne za EU fondove niti investitore u poslovnoj zoni Brezje.

Josip Bajuk, umirovljeni profesor, Zasadbreg: – Vidim da načelnik radi sve što može u sadašnjim okolnostima. U nekim se stvarima nije snašao, ali mlad je i ne mogu ništa loše reći o njemu. Problem gradnje škole i dvorane sustavno je pogrešan model, van našeg lokalnog utjecaja.

Perhoču podrška! – Dva delegata iz našeg općinskog SDP-a na županijskom su odboru o kandidaturama za župana glasala 1:1, podijeljeno. Kao kandidata SDP-a za župana, mi ćemo jedinstveno podržati Ivicu Perhoča, bez obzira na unutarstranačka razmimoilaženja koja su u demokratskoj proceduri normalna i poželjna.

Projekti i planovi
● Za svaki novi mandat obično se zacrtavaju ključni planovi, najavljuju projekti. – Imamo uredno posložene projekte i planove, među kojima su svakako najveći projekti, dozvole, studije i aplikacije za gradnju kanalizacijskog sustava Aglomeracije Čakovec. U pripremi tog projekta na 18 naših cesta i stotinama parcela morali smo srediti vlasničku dokumentaciju. Ide i izmjena i dopuna prostornog plana, ušli smo u LAG gornje Međimurje, izrađuje se novi projekt ukupnog razvoja, moramo legalizirati općinske nekretnine koje su građene u prošlih pedeset-šezdeset godina…

preneseno s: www.medjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content