Štrigova domaćin stručno-znanstvenog skupa na temu povijesne baštine gornjeg Međimurja

Slijedećeg vikenda, u petak i subotu 28. i 29. rujna, u Štrigovi će se održati stručno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom ‘Na bregima, med vodami – na tragu mitske, povijesne i duhovne baštine Gornjeg Međimurja. Na održanoj konferenciji za medije u prostoru Matice Hrvatske – ogranak Čakovec u petak 21. rujna, programski sadržaj Skupa predstavila je predsjednica Udruge Matapur Lidija Bajuk. Predstavljanju su nazočili i suradnici projekta i čanovi Udruge Matapur Jasna Lovrec i Josip Bajuk te ravnatelj Državnog arhiva Međimurja Jurica Cesar.

Projekat je obuhvatio terenska istraživanja na području Gornjeg Međimurja i 50-tak kazivača.U radu skupa između ostalog sudjelovat će i gosti iz inozemstva (Mađarska, Ukrajina, Slovenija) te će se predstaviti radovi pet hrvatskih akademika.
Namjera je organizatora stručne i znanstvene radove predavača sljedeće godine objaviti u Zborniku, kao vrijedan doprinos očuvanja međimurske i hrvatsko-kajkavske rane povijesti. Najavljena je također i slična provedba projekta za područje Donjeg Međimurja.
Skup organizira Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruga Matapur u parnerstvu s Međimurskom županijom, Općinom Štrigova, Državnim arhivom za Međimurje i Turističkim uredom Štrigova.

preneseno s: www.mnovine.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content