Posjet pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Međimurskoj županiji

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sa stručnom savjetnicom Martinom Krnić, sudjelovala je na predstavljanju projekta “Žene Jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj” u općini Sveti Juraj na Bregu u Međumurskoj županiji.Pravobraniteljica je poduprijela navedeni projekt, istaknuvši potrebu jačanja položaja žena u ruralnim područjima kao i poticanje ostanka mladih obitelji u tim krajevima. Posebno se osvrnula na problematiku rodno osjetljivog proračuna te problem loše infrastrukture u ruralnim područjima.

Uvodno izlaganje održala je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međumurske županije, Roberta Barat, koja je istaknula problematiku položaja žena u županiji što se odražava i na njihovu slabiju prisutnost u tijelima lokalne vlasti. Kraće uvodno izlaganje održao je i načelnik općine Sveti Juraj na Bregu, Anđelko Nagrajsalović koji je naveo kako u njihovoj općini, koja obuhvaća devet naselja s 5.500 stanovnika, postoji više udruga žena koje su aktivne i koje međusobno surađuju. Dodao je kako zadnjih nekoliko godina, uslijed doseljavanja, dolazi do povećanja broja stanovnika na području općine te su stoga izgrađena dva vrtića, proširena škola, a u svim naseljima su uređena i dječja igrališta. Općina sufinancira 50% troškova smještaja djece u vrtiću i jaslicama, a sufinancira se i prijevoz do osnovnih i srednjih škola.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je, osvrnuvši se na problematiku rodno osjetljivog proračuna, istaknula da raspoređivanje proračunskih sredstava itekako utječe na položaj žena. Važno je, naglasila je, i senzibilizirati lokalne vlasti vezano za dostupnost javnih servisa, npr. vrtića, jaslica, obrazovnih institucija, mladim obiteljima u ruralnim područjima.

Kraća izlaganja održale su predstavnice udruga: predstavnica Udruge Zora predstavila je projekt “Jednako vrijedni” u sklopu kojega se u ruralnim područjima održavaju radionice na kojima se žene upoznavaju sa Zakonom o ravnopravnosti spolova i Zakonom o suzbijanju diskriminacije, a predsjednica Udruge žena Mali Mihaljevec Marijana Horvat predstavila je rad i brojne aktivnosti udruge (uređenje okoliša, izradu i izložbu ručnih radova, organiziranje radionica i sl.).

U raspravu su se uključili i predsjednik Mjesnog odbora Mali Mihaljevec, donačelnica Općine Strahominec, predstavnica Općine Nedelišće, stručni/e djelatnici/ce Centra za socijalnu skrb u Čakovcu, predsjednik Županijske skupštine, policijski službenik PU Međimurske te koordinatorica za ravnopravnost spolova u Uredu državne uprave.

preneseno s: www.prs.hraktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content