Pil Sv. Antuna

Dana 26.05.2012. u 16.sati postavljen je pil Sv. Antuna Padovanskog u Lopatincu.

Nakon godinu dana otkad smo se odlučili sačuvati dio povijesne baštine našeg kraja, pristupiti smo detaljnoj obnovi istog, povjerenu brigu za umjetninu preuzele je firma „ Multi-art“ iz Gornjeg Kuršanca vl. Stjepana Jerkovića.

Na prizmatičnom monolitu stoji kip sv. Antuna Padovanskog s djetetom Isusom. Pil je na svome imanju podigao Juraj pl. Vitković a godina postavljanja je 1736. Kameni stup sa kapitelom je 231 cm i presjeka 34X34, stup u sebi ima niše u kojima se nalaze uklesani reljefi sv. Pavao, sv. Florijan, Isus koji nosi križ. Kip sv. Antuna je visok 107cm a ukupna visina  pila je približno je 450 cm.

Nakon godinu dana pil je postavljen na svoje mjesto kao putokaz prema župnoj crkvi, naime Isus svojom rukom pokazuje na crkvu, Isus nas tamo čeka.

Ukupna cijena restauriranja pila iznosi 75.742,00 kn sa PDV.

Polovicu novca dala  je općina a  polovicu župa.

Hvala svima koji su se aktivno uključili u realizaciju ovog projekta.Neka svima Sv. Antun udjeli milosti strpljivosti i pouzdanja u Boga.

Blagoslov obnovljenog  pila biti će na Tijelovo ove godine.

preneseno s: www.zupa-svetijurajnabregu.com



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content